Ηθικό χρέος της διοίκησης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της γέφυρας Κούσιου ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα έφερε στο συμβούλιο ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών για τον δήμο Βέροιας Νίκος Μπέκης, μιλώντας για «πληγή στην πολιτική και διοικητική λειτουργία του Δήμου Βέροιας που πρέπει να θεραπευτεί». Τη διεξαγωγή ειδικής ενημερωτικής συνεδρίασης για το θέμα πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Χρ. Πατσίκας, προκειμένου να διευκρινιστούν τα πάντα.
Απαντώντας ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε ότι μετά την απαγκίστρωση από την παλιά εργολαβία, ο δήμος προχώρησε στην αλλαγή της μελέτης του καταστρώματος, αφού αντί για σκέτο μπετόν θα προβλέπεται πλέον σύμμεικτη κατασκευή. Ο δήμαρχος τόνισε μάλιστα ότι χθες παραλήφθηκαν από τον δήμο τα πρώτα σχέδια της γέφυρας και οι στατικοί υπολογισμοί, ενώ βάσει νόμου θα ακολουθήσει ένας μήνας διαβούλευσης, αμέσως μετά εισαγωγή στο τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων και τέλος εισαγωγή στο δημοτικό συμβούλιο για οριστική απόφαση. Ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε επίσης ότι παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση της μελέτης, αλλά και της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της γέφυρας, με τελικό ορίζοντα τη νέα διακήρυξη του έργου. «Δουλεύουμε εντατικά και γιατί θέλουμε να κάνουμε το έργο, αλλά και γιατί έχουμε ηθικό χρέος να το ολοκληρώσουμε» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.
Παραμένουν για 200 μέτρα για τους οίκους ανοχής στα Γιοτζαλίκια
Για μία ψήφο δεν πέρασε στη συνεδρίαση το θέμα της αύξησης της απόστασης από τα 200 στα 300 μέτρα των οίκων ανοχής από το νέο σχολείο στα Γιοτζαλίκια.
Στην εκκίνηση του θέματος ο προεδρεύων Μιχάλης Σουμελίδης σημείωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο του σώματος Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου κάνανε επίσκεψη και συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος απάντησε ότι ουδέποτε έχει τεθεί θέμα από γονέα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τοποθετήσεις συμβούλων
Ν. Μπέκης. Εμείς οι ίδιοι προκαλούμε το πρόβλημα και το δημιουργούμε εκ του μηδενός. Κανένας μαθητής δεν περνάει από εκεί. Λειτουργούμε με μια παλαιολιθική πουριτανική ηθική, δείγμα ανδροκρατίας. Χάνουμε πολλές εργατοώρες για όχι κεντρικά ζητήματα. Ως έχει να μείνει το ζήτημα.
Α. Μαρκούλης. Να επανέλθει παρουσία του νομικού συμβούλου. Προτείνω αναβολή.
Ζ. Πατσίκας. Το παραφουσκώσαμε το θέμα. Πρακτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ας αναβληθεί.
Σ. Αποστολόπουλος. Άλλα ζητήματα έπρεπε να μας απασχολούν. Πρόχειρη η προσέγγισή μας.
Θ. Κορωνάς. Πολιτική σπέκουλα έχουμε υποστεί. Δεν είμαστε ενάντια στους οίκους. Πρέπει να υπάρχουν οι δομές για συναισθηματική ή σωματική αποσυμφόρηση.
Στ. Ασλάνογλου. Μπορούν να πάνε παντού με αυτά τα ενοίκια. Ενημερώσαμε για το σχολικό κτίριο. Για έναν οίκο γίνεται ουσιαστικά η συζήτηση, αφού οι άδειες των άλλων δύο λήγουν. Έχει δικαίωμα το δημοτικό συμβούλιο να αυξήσει τα μέτρα σε 300. Πρέπει να φύγουν.
Κ. Βοργιαζίδης. Ο νόμος είναι πουριτανικός, όχι η δική μας προσέγγιση. Κατά την προσωπική μου άποψη οι οίκοι ανοχής έπρεπε να βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων για να μπορούν να αστυνομεύονται, κι όχι απόμερα.
Τον παλμό των νέων επί του θέματος ζήτησε ο κ. Τσαπαρόπουλος, με την ευκαιρία της παρουσίας μαθητών της β΄ τάξης του 5ου Λυκείου. Παίρνοντας τον λόγο μαθητής τόνισε ότι εφόσον δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Λευκό ψήφισαν ο κ. Τσαπαρόπουλος και η μειοψηφία, ενώ απείχε ο κ. Μαρκούλης, με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίζουν υπέρ αλλά να μην αρκούν οι ψήφοι για να περάσει το θέμα.