Μαθητές και καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας ταξίδεψαν στο Ίνταρ-Όμπερστάιν της Γερμανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους+ Σύμπραξη Σχολείων με τίτλο: «Innovative Schools and Creative Approaches» «Καινοτόμα Σχολεία και Δημιουργικές Μέθοδοι» με διάρκεια δυο χρόνων 2016-2018.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος από την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Λετονία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα κατά την οποία αποφασίστηκαν οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε χώρα, οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων και τέλος επιλέχθηκε το λογότυπο του προγράμματος.
Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γερμανίας και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα του σχολείου.
Επισκεφτήκαμε ακόμη το μοναδικό σε ποικιλία Μουσείο των πολύτιμων λίθων «Edelsteinmuseum», το ορυχείο πολύτιμων λίθων της περιοχής «Kupferbergwek Fischbach» και περιηγηθήκαμε στη γραφική πόλη Ίνταρ-Όμπερστάιν που έχει ως ορόσημο τη λαξευτή στον βράχο εκκλησία «Felsenkirche».
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε την όμορφη πόλη της Φρανκφούρτης, όπου χτυπάει η καρδιά του ευρώ, με τη μεγαλοπρεπή χριστουγεννιάτικη αγορά της, τους ουρανοξύστες της, τα πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία της όπως το σπίτι του Γκαίτε και την γκαλερί έργων τέχνης Στάντελ « Stadelmuseum», καθώς επίσης και το εντυπωσιακό ποτάμι που τη διαρρέει, τον Μάιν.
Μια άλλη πόλη που μας εντυπωσίασε είναι η Τρίερ, η παλαιότερη πόλη της Γερμανίας, με τη Ρωμαϊκή Πύλη « Porta Nigra», τα Ρωμαϊκά λουτρά, τη Βυζαντινή εκκλησία Basilica της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη ως αυτοκράτορας και το σπίτι του Μαρξ που τώρα λειτουργεί ως Μουσείο.
Σειρά έχει η συνάντηση των εταίρων στη Σμύρνη που έχει ως θέμα τη διδασκαλία των Αγγλικών και τα χαρακτηριστικά της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη που σκοπό έχουν να εμφυσήσουν στους μαθητές τις Ευρωπαϊκές αξίες όπως το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στους άλλους πολιτισμούς και θρησκείες. Ένας επιπλέον σημαντικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση των γυναικών προσφύγων στην κοινωνία μας που θα επιτευχθεί με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και χειροτεχνιών που θα τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα και στις δυσκολίες που τους προκαλεί η διαμονή τους στη χώρα μας.