Από κομπάρσους πρωταγωνιστές στην καθημερινή µας διατροφή και στο οικιακό µας περιβάλλον επιχειρεί να μετατρέψει 15 εγχώρια αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά το βιβλίο «Με...Νου, αρωματόκηπος και ευεξία» (εκδόσεις Πατάκη), που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στον πολυχώρο πολιτισμού ΄Χρ. Λαναράς΄ (αίθουσα Βέτλανς). Ένα βιβλίο που προσεγγίζει την επιστηµονική γνώση µε απλό τρόπο, εµπλουτίζει τη µεσογειακή διατροφή, ανοίγει καινούριους γαστρονοµικούς ορίζοντες και δίνει νέο έναυσµα στην καλλιέργεια των αρωµατικών-φαρµακευτικών φυτών.
Πρόκειται για 15 αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά της ελληνικής γης, για τα οποία: δίνονται ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία, παρέχονται µε επιστηµονικά τεκµηριωµένο τρόπο τα συστατικά και οι ιδιότητές τους, δίνονται ειδικές συστάσεις-προφυλάξεις και επισκοπείται η διατροφική τους χρήση. Επιπλέον, περιγράφεται το άρωµα και η γεύση τους, αποκαλύπτονται µικρά µυστικά στη χρησιµοποίησή τους και προτείνονται 75 δηµιουργικά µαγειρέµατα (και παραλλαγές τους) µε συνοδευτικά ποτά, 52 µενού, 11 ροφήµατα και 5 πρωτότυπα µείγµατα φυτών για ευεργετικά ροφήµατα. Τέλος, περιγράφεται µε πρακτικό τρόπο η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασµός τους και παρέχονται βασικές συµβουλές για τη διατήρησή τους στον αγρό, στον κήπο ή στο µπαλκόνι.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Μίλησαν οι συγγραφείς:
Νίκος Κρίγκας, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Διαμάντω Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα
Η παρουσίαση έγινε από την υπεύθυνη του ΚΠΕ Στυλιανού Λιάνα, ενώ το βιβλίο προλόγισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Μάντσιος.
Στο τέλος της εκδήλωσης η εταιρεία Aromat eaca σέρβιρε τα αρωματικά και ευεργετικά ροφήματα του βιβλίου.