Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του νεόκτιστου Μουσείου Αιγών, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Θέμα: «Η Οθωμανική Βέροια, από το μύθο στην ιστορία».
Μετά από σύντομη εισήγηση της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη, προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον λόγο πήρε η Δρ. Ελένη Γκαρά, επίκουρος καθηγήτρια ιστορίας. Με εντυπωσιακή ευγλωττία η κ. Γκαρά παρουσίασε τη Βέροια του 16ου και 17ου αιώνα, όπως τη βλέπει κανείς μέσα από τα οθωμανικά χειρόγραφα.
Εντύπωση έκαναν στο ακροατήριο και τα στατιστικά δεδομένα της πληθυσμιακής σύνθεσης της Βέροιας κατά τους αιώνες εκείνους. Βλέπει κανείς στα εκφραστικά διαγράμματα την αναστροφή των δεδομένων χριστιανών και Μουσουλμάνων κατοίκων. Στους πρώτους μετά την άλωση της Βέροιας αιώνες υπερέχουν συντριπτικά οι χριστιανοί, ενώ στους μετέπειτα, οι Μουσουλμάνοι υπερείχαν αριθμητικά. «Εύλογο το ερώτημα» είπε η ομιλήτρια. «Πού θα πρέπει να αποδώσουμε τη μεταστροφή;».
Πιθανόν να υπήρξε εισροή Μουσουλμάνων από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ίσως όμως το φαινόμενο αυτό να είναι απόρροια της αλλαξοπιστίας στην οποία οδηγήθηκαν πολλοί χριστιανοί.
Ο Δρ. Γεώργιος Σκιαδαρέσης, αρχαιολόγος, ανέπτυξε το θέμα «Η Οθωμανική περίοδος της Παλαιάς Μητρόπολης». Τα στοιχεία που παρέθεσε ο ομιλητής, μπήκαν σε κριτική διερεύνηση από αρκετούς ακροατές.
Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν από μέρους ενός ακροατού εκφράσθηκε η απορία «γιατί ο ομιλητής παρέλειψε να αναφερθεί στα κτίσματα που καλύπτουν το βορειοδυτικό πέρας του μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης» και στην μελλοντική τύχη των κτισμάτων αυτών.
Εμφανώς ενοχλημένη, απήντησε αντί του αναπτύξαντος το θέμα ομιλητή, η κ. Κοτταρίδη, ενδεχομένως υπό την ιδιότητα της εισηγήτριας και διευκρίνισε πως η Κεντρική Υπηρεσία θα μελετήσει τα στοιχεία και θα αποφανθεί για την τύχη των κτισμάτων αυτών. Διετύπωσε εν τούτοις την προσωπική της άποψη που θέλει τις κατασκευές διατηρητέες, εφ’ όσον αποτελούν δημιουργήματα του 18ου αιώνα.
Τελευταίος μίλησε ο Δρ. Αντώνης Αναστασόπουλος, ο οποίος κάλυψε το θέμα «Η τοπική ελίτ της Βέροιας του 18ου αιώνα».
Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η αποκάλυψη μιας έντονης και μακροχρόνιας διαμάχης του Δημητρίου Βικέλα με τον τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και οι καταγγελίες του τελευταίου εναντίον του Βικέλα, τον οποίο κατηγόρησε για φοροδιαφυγή. Η αλήθεια ήταν πως ο Βικέλας, επωφελούμενος κάποιων ευνοϊκών αποφάσεων ης Τουρκικής ηγεσίας, φρόντισε να περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις του.
Το εκλεκτό ακροατήριο καταχειροκρότησε τους ομιλητές και συνεχάρη τους συντελεστές της όντως επιτυχημένης εκδήλωσης.
Ορ. Σιδ.