Ακόμα δεν εμπεδώσαμε τις αλλαγές Φίλη στην Παιδεία, και ο νέος Υπουργός (μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό), κατεβάζει το δικό του τριετές σχέδιο το οποίο εδραιώνει και βελτιώνει μεν τις ρυθμίσεις Φίλη, παίρνει ωστόσο και νέες πρωτοβουλίες, την κατεύθυνση των οποίων ανακοίνωσε χθες ο κ Γαβρόγλου.
Οι σαρωτικές αλλαγές θα ισχύσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος (2017-2018), με αναμόρφωση του λυκείου, που θα είναι υποχρεωτική εκπαίδευση, με την κατάργηση των πανελλαδικών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, με την επέκταση ενιαίου τύπου δημοτικού και αυτοαξιολόγηση των σχολείων, μεταξύ άλλων…
Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών την Παιδεία και μάλιστα εάν αποδειχθεί ότι είναι σε καλύτερη κατεύθυνση για τη λειτουργία των σχολείων, και της εκπαίδευσης γενικότερα.
Αυτό που αναρωτιόμαστε ωστόσο είναι το πότε θα εδραιωθεί ένα στέρεο σύστημα που θα διασφαλίζει μια συνέχεια και ένα ασφαλές περιβάλλον κυρίως για την ψυχολογία των μαθητών που δεν προλαβαίνουν να μπουν σ’ ένα σύστημα και βγαίνουν συνήθως με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή υπουργού.
Αυτή η αβεβαιότητα σ’ αυτή τη χώρα μοιάζει να λειτουργεί ως «θεσμός» που αγκυλώνει την ομαλή εξέλιξη και πορεία της εκπαίδευσης.
Ας ευχηθούμε ότι μέχρι το τέλος της η φετινή χρονιά θα κυλήσει χωρίς απρόβλεπτα και η Παιδεία θα κάτσει σε γερές βάσεις κάποια στιγμή…
Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, για το μέλλον των παιδιών και την αξιοπιστία της πολιτικής, στη ζωή τους!