Συνεχίζοντας την παράδοση της έκδοσης του ημερολογίου του, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου παρουσίασε, τη Δευτέρα 12-12-2016 και ώρα 6.30μμ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Ημερολόγιο του 2017, με επιμέλεια κειμένων από τον ξηρολιβαδιώτη Αντώνη Μπουσμπούκη, Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ. Πρόκειται για το 5ο κατά σειρά ημερολόγιο, που κυκλοφορεί ο ΠΟΞ, ενώ το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή έκδοση είναι οι «Χρωματικοί Τύπου Αιγοπροβάτων».
Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης A. Χασιώτης, που προλόγισε, τόνισε πως ο Όμιλος συνεχίζει την έκδοση των ημερολογίων, πιστεύοντας στην αξία της προσπάθειας, αφού προβάλλει εικόνες και προπαντός παραδόσεις του χωριού. Στη συνέχεια προανήγγειλε τις μελλοντικές εκδηλώσεις του Ομίλου (Φώτα, Χορός κλπ).
Ο Γιάννης Τσιαμήτρος, χοροδιδάσκαλος και λαϊκός ερευνητής, με διαρκή προσφορά στον ΠΟΞ, έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στο κτηνοτροφικό κοπάδι. Μιλώντας για την παλιά αίγλη που είχαν τα κοπάδια στη ζωή των βλάχων κτηνοτρόφων, πέρασε σε πληροφορίες άγνωστες στους περισσότερους για τη φροντίδα τους αλλά και για τη σχέση, που αυτοί είχαν με τα ζώα τους.
«Η μορφή του τσελιγκάτου ήταν μια μορφή αρχέτυπου συνεταιρισμού. Το ημερολόγιο μπορεί να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει με το θέμα του τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι όμως ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας, που ήταν τότε τόσο στενά δεμένοι με τη Φύση», είπε ο Γιάννης Τσιαμήτρος.
Και κατέληξε, θέτοντας το ερώτημα:
«Μήπως η αποσύνδεση του ανθρώπου από τη φύση και η τεχνολογική παρέμβαση στην παραγωγή θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στη Φύση και στον Άνθρωπο;».
Ο Αντώνης Μπουσμπούκης (κύριος ομιλητής), επισημαίνοντας την ανάγκη να πληροφορηθούν οι νέοι πράγματα που έχουν σχέση με την καταγωγή τους και τις παραδόσεις τους, τα οποία και αγνοούν, θεώρησε την έκδοση των ημερολογίων του ΠΟΞ, μια αξιόλογη παρακαταθήκη και τα ημερολόγια που εκδόθηκαν από το 2013 συλλεκτικά και ως προς το θέμα αλλά και ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητα.
«Ο λαϊκός μας πολιτισμός ήταν συνδεδεμένος με τη φύση, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα» είπε, κάνοντας μια αναδρομή στο περιεχόμενο των προηγούμενων ημερολογίων. Τα θέματα τους ήταν: (1) Τοπωνύμια του Ξηρολιβάδου που πάνε να χαθούν με το πέρασμα του χρόνου, (2) βλάχοι κιρατζήδες, που όργωναν με τα φορτωμένα αλογομούλαρά τους την Ευρώπη, μεταφέροντας γνώσεις, (3) Δέντρα και Θάμνοι του Ξηρολιβάδου και (4) Υφαντά των Βλάχων».
«Στο ημερολόγιο του ’17, που είναι αφιερωμένο στα είδη των αιγοπροβάτων που μας έντυναν και μας έτρεφαν, το εξώφυλλο κοσμεί ο ανώνυμος κτηνοτρόφος, που συμπυκνώνει στο πρόσωπό του και τη δύναμη της παραγωγικής αντίληψης της οικονομίας και όχι την παρασιτική, που βιώνουμε σήμερα. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαϊκό μας πολιτισμό», είπε ο καθηγητής, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα αναφορά σε κάθε σελίδα του ημερολογίου, που προβάλλονταν ταυτόχρονα στην οθόνη, καθώς τα ονόματα των διαφόρων ειδών τού έδιναν την ευκαιρία να μεταδώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τις εντυπωσιακές γλωσσολογικές του γνώσεις.
Το Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, πέρα από μια καλαίσθητη εμφάνιση, περιέχει κείμενα με επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο άγνωστος βοσκός, που βρίσκεται στην αυλή του Πινακοθήκης του Μετσόβου, όπου τον έστησε η αγάπη του αείμνηστου Αβέρωφ.
O ΠΟΞ ευχαριστεί τους παρακάτω χορηγούς:
Ανδρεάδη «Οπτικά» - Ανδρεάδου Μαρία- Κελεπούρης Νίκος.
Γκανίδου Τάνια Φροντιστήριο ξένων γλωσσών «AXON».
Γκόσκινος Σ - Κουκουτέγος Γ. «Δια Τυρός και Βουτύρου».
Δημούλας Γιώργος Στέγη - Δάπεδο «Δημούλας WOOD».
Ζαμπελάκης Δ. - Χασιώτης Β. Μεζεδοπωλείο «Στάσου Μύγδαλα».
Ζιώγας Θ. - Κωνσταντούδης Σ. - Χαρίσης Μ. Κρεοπωλείο «Ο Απόστολος».
Κουτόβα Αφοι- Ζαχαροπλαστείο «LIDO».
Κουτόβα Δήμητρα Χειροποίητα Κοσμήματα «DK».
Πατσιαβούρα Υιοί Μιχάλη Πατσιαβούρα «Τυροκομικά Πατσιαβούρα».
Πέκου Αφες Super Μarket «OLLA».
Πολιτίκου Αφοι Εισαγωγές - Εμπορία Ζώντων Ζώων.
Το «Τρίτο ΜΑΤΙ» Διαφημιστικό Γραφείο - Μουρατίδου Σοφία- Μπλατσιώτης Δημήτρης.
Τσιαμήτρος Επαμεινώνδας - Εμπόριο Ξυλείας.
Τσιαμήτρος Νίκος Λογιστικό Γραφείο.
Τσιαμήτρος Κων/νου Γιάννης.
Τσιάρα Αφοι- Καφε-Μπαρ «McOza».
Χασιώτου Αναστασία Τάνια Βιβλιοπωλείο –Εκτυπώσεις «Χασιώτης».
Χονδραντώνης Κωνσταντίνος «Αρτοεργαστήριο».
Aπό τον Όμιλο