Μία εκδήλωση που αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών διοργάνωσε η τοπική οργάνωση Βέροιας της Ν.Δ. σε συνεργασία με τη ΝΟΔΕ Ημαθίας, το βράδυ της Τρίτης στη Sala της «Εληάς». Καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, που είναι συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα πέντε» σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης που ενέκρινε τις προτάσεις της Ομάδας της. Η κα Ράπτη στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για το δικαίωμα των παιδιών να ορίζουν το σώμα τους και με ένα πολύ καλό υλικό (παραμύθι, βίντεο και σποτάκια) έχει επισκεφθεί πολλές πόλεις της Ελλάδας, που την καλούν για ενημερωτικές εκδηλώσεις και σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Σφακιανάκη), με εκπαιδευτικούς, με τον ΣΕΓΑΣ, με τα σχολεία, τους Δήμους και τους Φορείς ευαισθητοποιούν κοινωνία και γονείς για την προστασία των παιδιών.
Τη χθεσινή εκδήλωση στη Βέροια συντόνισε εκ μέρους της Τ.Ο. η κα Αθ. Γιαμουστάρη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Τ.Ο. Γρηγόρης Παπαγεωργίου ο οποίος διάβασε το μήνυμα του Λ. Αυγενάκη προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος καλώντας τους να στηρίξουν τη Ν.Δ. οικονομικά με την κάρτα μέλους και να συμμετάσχουν ενεργά στην διαμόρφωση της μελλοντικής Ελλάδας.
Μήνυμα έστειλε και ο βουλευτής Απ. Βεσυρόπουλος τονίζοντας ότι «όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τις δομές (και στην Ημαθία) για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών, στις οποίες γίνεται πολύ σημαντική δουλειά».
Ο κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης που αφανώς δούλεψαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και αναφέρθηκε εν τάχει στο θέμα. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παν. Παλπάνας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί» κ. Τέλης Σιδηρόπουλος, ευχαριστώντας τους διοργανωτές για τη στήριξή τους στο Σύλλογο, στον οποίο θα διατεθούν τα έσοδα της εκδήλωσης.
Σοκαριστικά στοιχεία
Στη συνέχεια η κα Ράπτη μέσα από την προβολή σποτ και βίντεο της Unicef, σχετικών με το θέμα, έδωσε σημαντικά στοιχεία για την κακοποίηση των παιδιών, που σύμφωνα με έρευνες στην Ελλάδα, ένα στα πέντε, πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Για τον λόγο αυτό η καμπάνια έχει τον τίτλο «Ένα στα πέντε».
«Από έρευνα, ανώνυμα, προέκυψε ότι πολλά παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Γι’ αυτό, με τα βίντεο που μοιράζουμε, γονείς αλλά και παιδιά διδάσκονται μέσα από το παραμύθι «Ο Κίνο και το χέρι» τους κανόνες του εσώρουχου, που σημαίνει ότι το παιδί δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανένα να το πλησιάσει και να το αγγίζει στο εσώρουχο» τόνισε η Έλενα Ράπτη επισημαίνοντας ότι ο δράστης είναι συνήθως κάποιος από το οικείο περιβάλλον.
Οδηγίες
Ιδιαίτερα χρήσιμες ήταν οι οδηγίες προς τους γονείς τις οποίες μεταφέρουμε μέσα από τον «κανόνα του εσώρουχου», που σημαίνει ότι ένα παιδί δεν πρέπει να αγγίζεται στα μέρη του σώματός του που καλύπτονται από το εσώρουχο:
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δράστης είναι κάποιος γνωστός στο παιδί. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν ότι κάποιος που γνωρίζουν θα μπορούσε να τα κακοποιήσει. Λάβετε υπόψη και τον περιποιητικό τρόπο που χρησιμοποιούν οι δράστες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Πρέπει να είναι κανόνας στο σπίτι ότι πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για οποιονδήποτε τους κάνει δώρα, τους ζητάει να κρατήσουν μυστικά ή προσπαθεί να περνάει χρόνο μαζί τους χωρίς την παρουσία άλλων.
Η μυστικότητα, άλλωστε, είναι η κύρια τακτική όσων κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάξετε τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών και να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί». Αυτό συνεπάγεται ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, ευθύτητα και ένα φιλικό, μη απειλητικό οικογενειακό περιβάλλον.
Διδάξτε στο παιδί απλούς κανόνες σχετικά με την επαφή με αγνώστους: να μην μπαίνουν ποτέ σε ένα αυτοκίνητο με κάποιον που δεν ξέρουν, να μη δέχονται ποτέ δώρα ή προσκλήσεις από έναν ξένο.
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, ο σχολικός ψυχολόγος, η αστυνομία) και ότι υπάρχουν γραμμές βοήθειας στις οποίες μπορούν να καλέσουν για να ζητήσουν συμβουλές
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην επικοινωνία των παιδιών στο Facebook. Οι οδηγίες λένε ότι δεν πρέπει να μιλούν και να δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες, προσωπικά δεδομένα και στοιχεία για το πού βρίσκονται, ενώ ακόμα πιο προσεκτικά θα πρέπει να είναι τα αγόρια, που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης σε σχέση με τα κορίτσια. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες ήταν ένα δείγμα για την ανάγκη ενημέρωσης όλο και περισσότερων γονιών και παιδιών. Περισσότερες πληροφορίες πάντως μπορεί να πάρει κάποιος και από τις ιστοσελίδες: www.underwearrule.org & www.coe.int/oneinfive.
Σοφία Γκαγκούση