Κρασί των Ναουσαίων παραγωγών και παραδοσιακά προϊόντα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να γευτούν εκατοντάδες επισκέπτες της εκδήλωσης «Νάουσα, η Πόλη του Οίνου», που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΄Χρήστος Λαναράς΄ (αίθουσα Βέτλανς), από τον Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας.
Στην φετινή εκδήλωση, το Ξινόμαυρο και η δυνατότητα εξέλιξής του στον χρόνο αποκαλύφθηκαν από τον master wine Γιάννη Καρακάση μέσα από τις υποζώνες της Νάουσας, αλλά και μέσα από την ‘αντιπαράθεσή’ του, τόσο με άλλα ελληνικά κρασιά όσο και με Βουργουνδίες και Barolo.
Το Σαββατοκύριακο σε όλη την πόλη έγιναν εκδηλώσεις στα winebars και τα εστιατόρια, ενώ ειδικά την Κυριακή έγινε επίσκεψη στο Σπίτι του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» («Βόλτα στην παράδοση της Νάουσας»), παράλληλα με εξερεύνηση της ΠΟΠ ζώνης μέσα από μια περιπατητική διαδρομή με τους «Trigiro», την ώρα που τα οινοποιεία άνοιξαν τις πόρτες τους με ειδικές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες.
Εκτός από τη γευσιγνωσία, στη διάρκεια των εκδηλώσεων υπήρχαν δραστηριότητες για παιδιά, graffiti με έμπνευση το λογότυπο του Συνδέσμου της Νάουσας, έκθεση με ξυλόγλυπτα και κοσμήματα, ενώ συμμετείχαν και οι «Φίλοι του Καρναβαλιού Νάουσας» με τα ξωτικά τους για να δημιουργήσουν ευχάριστη χριστουγεννιάτικη διάθεση.
Στον χώρο της εκδήλωσης εκτός από τα περίπτερα των οινοποιών υπήρχαν παράλληλα περίπτερα τοπικών επιχειρήσεων εστίασης, αγροτικών εφοδίων κ.ά.
Ημερίδα ιστορίας και μνήμης
Οι εκδηλώσεις του φετινού τριημέρου είχαν ανοίξει την Παρασκευή με ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τους ανθρώπους των έξι πρώτων οινοποιείων (έγιναν σήμερα 20!) που σημάδεψαν την ιστορία του κρασιού της Νάουσας. Στη σχετική ημερίδα, Αλέκος Οικονόμου και Τάκης Μπάιτσης αναφέρθηκαν σε ιστορικά στοιχεία για τη φήμη του κρασιού της Νάουσας και τις καλλιεργητικές φροντίδες και πρακτικές της παλιάς εποχής, ενώ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης μέσα από φωτογραφίες εστίασε στην παρέμβαση που έγινε στον χώρο από τον Διεπαγγελματικό Σύνδεσμο. Ακολούθησαν οι αναφορές των απογόνων των πρώτων οινοποιών και σημερινών συνεχιστών της οινικής παραγωγής και παράδοσης. Με συγκίνηση υποδέχθηκε το κοινό τις νοσταλγικές αναφορές των Κωστή Δαλαμάρα, Καστανιώτη, Στέλιο Γιαμαλίδη (Κτήμα Μελιτζανή), Νίκο Φουντή, Γιώργο Σαλπιγγίδη (Οινοποιείο Τσάνταλη) και Γιάννη Μπουτάρη, που συνοδεύονταν από προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού.