Με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων της εκδοτικής δραστηριότητας του «Λαού» και της έκδοσης του νέου βιβλίου του σταθερού συνεργάτη της εφημερίδας Ορέστη Σιδηρόπουλου με το ψευδώνυμο «Επίκαιρος», έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, η παρουσίαση αυτού του βιβλίου με τον τίτλο «Χρονογραφήματα του Επίκαιρου στο Λαό – Τα πρώτα 50 χρόνια». Μια έκδοση την οποία επιμελήθηκε με προσοχή ο Απόστολος Ιωσηφίδης.
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας: «Ήταν ένας στόχος η έκδοση του βιβλίου»
Την εκδήλωση άνοιξε ο νέος εκδότης και συνεχιστής της εφημερίδας Ζήσης Μιχ. Πατσίκας τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή εκδήλωση για όλους εμάς, την οικογένεια του ΛΑΟΥ, είναι η τιμή στο πρόσωπο του παλαιότερου και πλέον στενού συνεργάτη μας που έχει συνδεθεί με το ΛΑΟ από τη γέννησή του, από το 1ο μόλις φύλλο του. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον παππού Ζήση, ακολούθως με τον πατέρα μου Μιχάλη και τους θείους μου και από τον προηγούμενο Ιούνιο συνεργάζεται και με την τρίτη γενιά. Είναι μαζί με τον πατέρα μου ο σύμβουλος και η κριτική ματιά που κάνουν καλύτερο και το έντυπο και εμένα τον ίδιο και αισθάνομαι σιγουριά που τον έχω δίπλα μου. Παράλληλα μας δίδεται η ευκαιρία να εορτάσουμε με την έκδοση αυτού του βιβλίου, λιτά και ουσιαστικά χωρίς τυμπανοκρουσίες τα πρώτα 50χρονα του ΛΑΟΥ, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση…
Με την ανάληψη της διεύθυνσης τέθηκε ο στόχος μέσα σε λίγους μήνες να προχωρήσουμε και να εκδώσουμε το βιβλίο που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι , όπως εξάλλου αξίζει σε έναν άνθρωπο που μας περιβάλλει με την αγάπη και τις συμβουλές του.
Στο δίλημμα ποιος θα παρουσιάσει ένα τέτοιο βιβλίο θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τον συγγραφέα Ορέστη Σιδηρόπουλο, να έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα και να έχει αρθρογραφήσει και αν είναι δυνατό να γνώριζε και τον ιδρυτή Ζήση Πατσίκα. Όλες αυτές οι συνδέσεις και οι σχέσεις προσθέτοντας την σχέση του καθηγητή και γυμνασιάρχη μου, πληρούνται στο πρόσωπο του κ. Παύλου Πυρινού που με χαρά δέχθηκε αμέσως την πρότασή μας να παρουσιάσει το βιβλίο μας, τον οποίο επίσης ευχαριστώ πολύ. Μαζί του στην παρουσίαση, ο 1ος τη τάξει εγγονός του κ. Ορέστη ανάμεσα στα 22 εγγόνια του, Δημήτρης Κουτσουπιάς , ο οποίος κληρονόμησε το λογοτεχνικό ταλέντο του παππού, αφού και ο ίδιος εκτός από την καριέρα του ως αξιωματικός του Ε.Σ. ετοιμάζεται να εκδώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του.
Το βιβλίο αυτό όπως αναφέρει και στην αρχή του ο συγγραφέας το έχουμε αφιερώσει στη μνήμη του ιδρυτή Ζήση Πατσίκα. Ωστόσο με την άδεια και ανοχή του κ. Ορέστη θέλω την σημερινή επετειακή εκδήλωση να την αφιερώσω και στη μνήμη της μητέρας μου και πρώην εκδότριας του ΛΑΟΥ Ρούλας, που θα ήθελα τόσο πολύ να είναι εδώ και να καμαρώσει».
H παρουσίαση
Για το βιβλίο μίλησε ο επί χρόνια συνεργάτης του «ΛΑΟΥ» συγγραφέας και ιστορικός Παύλος Πυρινός, ο οποίος αναφέρθηκε στις εκδοτικές δραστηριότητες και τους δημοσιογραφικούς αγώνες της εφημερίδας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή, αείμνηστο Ζήση Πατσίκα, στη ζωή και στο πλούσιο έργο του μέχρι την τελευταία του στιγμή, το Νοέμβριο του 1987. Υπήρξε μια αξιόλογη προσωπικότητα, ένας εξαίρετος πατριώτης, ένας πιστός φίλος, ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, ένας στοργικός οικογενειάρχης, ένας ακούραστος και έντιμος αγωνιστής στη ζωή» όπως έγραψε ο αείμνηστος Γιάννης Μελετίδης. Αποσυρόμενος από τη μάχη με τη δημοσιογραφία άφησε το πηδάλιο του «ΛΑΟΥ» στα παιδιά του (Χρήστο, Μιχάλη, Τάσο και Μίμη) που συνέχισαν αντάξια το λειτούργημα της δημοσιογραφίας με πολλές επιτυχίες. Ο Ζήσης Πατσίκας ο μεγάλος αυτός οραματιστής έφυγε από τη ζωή στις 22 Νοεμβρίου το 1987». Και πρόσθεσε: «Σήμερα, διευθυντής της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» είναι ο δραστήριος και εξαίρετος δικηγόρος Ζήσης Μ. Πατσίκας, με σύμβουλο έκδοσης τον Μιχάλη Πατσίκα τον έμπειρο σ’ όλα. Εγγυητές ότι η συνέχιση της έκδοσης του «ΛΑΟΥ» θα είναι αντάξια της ήδη αξιόλογης διαδρομής του ως σοβαρής, πλουραλιστικής, αντικειμενικής και ενημερωτικής εφημερίδας».
Στη συνέχεια ο κ. Πυρινός αναφέρθηκε στον τιμώμενο Ορέστη Σιδηρόπουλο και στο νέο του βιβλίο που εξέδωσε ο «Λαός» με χρονογραφήματά του που δημοσιεύτηκαν στην στήλη του «Ο Επίκαιρος». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ορέστης φροντίζει πάντοτε, με την ευφυία και την δεινή πένα που διαθέτει, τα χρονογραφήματά του να μεταφέρουν στον αναγνώστη ένα μήνυμα, ένα δίδαγμα, μια διαπίστωση. Εδώ σημειώνουμε ορισμένα μηνύματα από το νέο του βιβλίο:
-Αναδεικνύει τα κακώς κείμενα
-παρακολουθεί, καταγράφει και σχολιάζει την καθημερινότητα
-Να δείχνουμε την αγάπη μας στα άτομα με ειδικές ανάγκες και προς τον πλησίον μας
-Πόσο ευαίσθητοι πρέπει να είμαστε απέναντι στους πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης μας.
-Καυτηριάζει παραλείψεις ανωτέρων αξιωματούχων της Δημοτικής Αρχής
-Αναδεικνύει ανεπανάληπτους διανοητές της Βέροιας
-Επαινεί ανθρώπους για τη συμβολή τους στο πνευματικό ανέβασμα της πόλης μας
Όλα τα χρονογραφήματά του είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που δεν κουράζει η ανάγνωσή τους.
Ό,τι και να πει ή να γράψει κανείς για τον επιστήμονα – γιατρό των πτωχών, πολύτεκνο υπόδειγμα οικογενειάρχη, συγγραφέα, λογοτέχνη, πολιτικό μα πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο Ορέστη θα είναι λίγα.
Ο Ορέστης δεν είναι μόνο ο αιώνιος έφηβος, όπως τον ονόμασαν αλλά και Πνευματικός Πλάτανος που με τις πνευματικές κεραίες και το πνευματικό υπόβαθρο που έχει συλλαμβάνει τις αδυναμίες και τα ελαττώματα της κοινωνίας με τα χρονογραφήματά του, στέλνοντας διάφορα μηνύματα με σκοπό να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα. Αυτός είναι ο Ορέστης.
Ο ώριμος λόγος του είναι ζήτημα ταλέντου και πολλού κόπου. Τα δύο αυτά δημιουργούν τον καλλιτέχνη, δημιουργούν τον Ορέστη Σιδηρόπουλο, ένα ανεπανάληπτο άνθρωπο και συγγραφέα».
Για τον παππού Ορέστη
Με λόγια καρδιάς που άγγιξαν ιδιαίτερα το κοινό ο πρώτος εγγονός του κ. Σιδηρόπουλου, ο στρατιωτικός Δημήτρης Κουτσουπιάς, μίλησε κυρίως για τον παππού Ορέστη που μέσα και από αυτή την ιδιότητά του έδινε, στωικά και με χιούμορ, μαθήματα ζωής στα εγγόνια και στην οικογένειά του. «Όταν τον ρώτησα κάποτε γιατί δεν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και ως εξαίρετος γιατρός που ήταν αλλά και ως συγγραφέας σε μια μεγαλύτερη πόλη ή στην Αθήνα, μου απάντησε: Και πώς να αφήσω την οικογένειά μου και τα χρονογραφήματά μου;»
Η ατάκα που τον χαρακτηρίζει
Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας που – σημειωτέον – εκτός από αυτή την ιδιότητά του αλλά και την επαγγελματική του ευσυνειδησία ως γιατρός, είχε έντονη πολιτική δράση σε θέσεις ευθύνης αλλά και κοινωνική, μέχρι σήμερα.
Στο σύντομο λόγο του ευχαρίστησε όλους για την έκδοση και την παρουσίαση του βιβλίου του, το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του αλλά κυρίως ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αναγνώστες του «Επίκαιρου».
Και βέβαια με το «αθόρυβο» χιούμορ που τον χαρακτηρίζει είπε απευθυνόμενος στο κοινό της αίθουσας: «Μην τα πάρετε τοις μετρητοίς όσα ακούσατε… Εγώ από όσα άκουσα ούτε τα μισά δεν πίστεψα» και χειροκροτήθηκε θερμά από όλους.
Η εκδήλωση έκλεισε με την διάθεση, δωρεάν, από το «Λαό» του βιβλίου του Ορέστη Σιδηρόπουλου σε όσους παραβρέθηκαν στην παρουσίαση και με τις θερμές χειραψίες συγχαρητηρίων στον συγγραφέα και στον εκδότη της εφημερίδας.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν εκ μέρους των τοπικών Αρχών ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο πατ. Δημήτριος Μπακλαγής, ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπ/σης Διον. Διαμαντόπουλος, πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δικηγόρος και πολιτευτής Αν. Μπαρτζώκας, εκπαιδευτικοί, τοπικοί συγγραφείς και φίλοι του Λαού και του συγγραφέα.
Να σημειώσουμε ότι στον προθάλαμο της αίθουσας εκδηλώσεων υπήρχαν κάποιοι τόμοι από το αρχείο της εφημερίδας με τα πρωτότυπα φύλλα στα οποία ήταν δημοσιευμένα τα χρονογραφήματα του Ορ. Σιδηρόπουλου, από τη δεκαετία του ‘60.
Σ.Σ. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από τα Γραφεία της εφημερίδας με την ανανέωση της συνδρομής.