Το θρακικό έθιμο Βαρβάρα αναβίωσε με επιτυχία στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγ. Βαρβάρας, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Μίεζα». Πρόκειται για μια προσφορά, η οποία φτιάχνεται κυρίως στη Θράκη (αν και τη συναντάμε με άλλη μορφή και στη Μικρά Ασία), με σκοπό την επίκληση της βοήθειας της Αγίας για προστασία των παιδιών από τις παιδικές ασθένειες. Μολονότι ο τρόπος παρασκευής διαφέρει από τόπο σε τόπο, η Βαρβάρα αποτελείται κατά βάση από σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα.
Στον ζεστό χώρο του καφέ του ξενοδοχείου Dellagio οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με το έθιμο από τον Πρόεδρο του συλλόγου Βασίλη Δημητριάδη και παράλληλα να γευτούν τη «Βαρβάρα» που προετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου. Τέλος, η κα. Αλέκα Κανούδη μίλησε για τα δικά της βιώματα σχετικά με το συγκεκριμένο έθιμο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Μικρασιάτες και θρακιώτες της Νάουσας και της περιοχής της καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Απόστολος Αποστόλου, η δημ. σύμβουλος Νώπη Τσαγκαλίδου, η δημ. σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχη Νάουσας κ. Φώτης Φανιάδης, η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Κάμπου της Νάουσας κα. Δήμητρα Τρεμπελή, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» Αντώνης Καγκελίδης και τρεις εμβληματικές μορφές της περιοχής μας ο κ. Μανώλης Βαλσαμίδης, ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος και ο κ. Γιάννης Καϊλάρης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Dellagio για τη φιλοξενία τους.