Το νέο βιβλίο του (δρ) Φιλόλογου Χρήστου Σκούπρα με τίτλο "Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία. Εφημερίδες, Απελευθέρωση, Κοινωνική ζωή", παρουσιάζει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου η Ε.Μ.Ι.Π.Η. στη Νάουσα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ ΝΕΟΝ (όροφος καταστήματος), ώρα 19:00.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σοφία Ηλιάδου - Τάχου - Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργος Μάλλιος - Φιλόλογος - Δρ. Αρχαιολογίας
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο του Χρήστου Σκούπρα παρουσιάζει επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ιστορία της περιόδου 1940-50 για την Ημαθία. Τα ζητήματα αυτά ερευνώνται κάτω από μια νέα οπτική. Για παράδειγμα, τι σημαίνει η έκδοση εφημερίδων και φυλλαδίων με τόπο έκδοσης τη Νάουσα και την περιοχή, κατά τη διάρκεια της κατοχής; Πως επηρέασε το γεγονός της απελευθέρωσης της Νάουσας τους κατοίκους της, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1944, ενώ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό εξακολουθούν να υπάρχουν Γερμανοί; Ποιος είναι ο φωτογράφος που διέσωσε τον πανηγυρίζοντα πληθυσμό της Νάουσας, την ώρα που οι Γερμανοί εγκατέλειπαν την πόλη; Πόσο κράτησε η Εαμική εξουσία στη Βέροια και τη Νάουσα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Μπορούμε, τελικά, να μιλάμε για απελευθέρωση των πόλεων από τον ΕΛΑΣ ή για αποχώρηση των κατακτητών;
Η Νάουσα αποτελεί αναγνωρισμένο τοπόσημο της δεκαετίας 1940-50, κυρίως, για τη σημασία της κατάληψης της πόλης από το Δημοκρατικό Στρατό, τον Ιανουάριο του 1949. Στο βιβλίο ερευνάται ο αντίκτυπος που είχε το γεγονός στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Βέροιας και της Νάουσας. Τέλος, επιχειρείται η μελέτη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου ως πολιτισμικού τραύματος, ένα τραύμα που αφορά και τους νικητές και τους ηττημένους.
Ο συγγραφέας:
Ο Χρήστος I. Σκούπρας γεννήθηκε στο Αργυροπούλι της Λάρισας το 1960. Υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης της Bibliotheca Alexandrina και του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στην Ελληνιστική Ιστορία και Αρχαιολογία (2011 -12).
Το 2008 εκδόθηκε το βιβλίο του με μελέτες για την ιστορία της Ημαθίας, με τίτλο, Όψεις και Τομές της Ιστορίας της Βέροιας 1924-1974, Ή ΣΥΝ(+)είδηση”, Βέροια. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στην έρευνα και τη διδακτική της μεταπολεμικής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Τοπικής Ιστορίας.