Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ειδικές δεξιότητες το ερχόμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου κι ένας αξιοσημείωτος φορέας στην Ημαθία είναι το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας, Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης», συνεπικουρούμενων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών, που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια αλλά δραστηριοποιείται σε όλο τον Νομό.
Το Κέντρο φιλοξενεί 50 παιδιά άνω των 18 ετών, τα οποία, στις εγκαταστάσεις του περνούν δημιουργικά το χρόνο τους και εκπαιδεύονται ώστε να αποκτήσουν κάποιες επαγγελματικές δεξιότητες, κυρίως σε κατασκευές, αφού στο Κέντρο υπάρχουν εργαστήρια θερμοκηπίου για καλλωπιστικά φυτά και δενδρύλλια για μεταφύτευση, εργαστήριο μπομπονιέρας και διακοσμητικών ειδών για γάμους και βαφτίσια, εργαστήριο κηροπλαστικής για λαμπάδες και κεριά, μεταξοτυπίας, αγιογραφίας, κοσμημάτων και άλλων χειροποίητων ειδών που πωλούνται για την οικονομική στήριξη του Κέντρου.
Πρόσφατα, εγκρίθηκε για τα «Παιδιά της Άνοιξης» ένα κονδύλιο 864.000 ευρώ από την Περιφέρεια, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο διασφαλίζει τη λειτουργία του Κέντρου για τρία χρόνια, καλύπτοντας τις ανάγκες 30 παιδιών. Μάλιστα, όπως μας είπε ο διοικητικός διευθυντής του Κέντρου Βαλάντης Καραγιάννης, είναι ο πρώτος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ που παίρνει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από ευγενικές δωρεές και από την πώληση των προϊόντων των παιδιών στις ετήσιες εκθέσεις και bazaar που διοργανώνει ο Σύλλογος.
«Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχει αποδειχθεί ότι μπορούν με μεγάλη δεξιότητα να πετύχουν πολλά πράγματα. Εάν τους δοθεί η ευκαιρία και ο χρόνος που χρειάζονται γίνονται καλλιτέχνες» επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο κ. Καραγιάννης. Και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να δούμε στο μέλλον, που θα βρεθεί μπροστά μας τα επόμενα χρόνια είναι να αντιληφθούμε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε ως άτομα που αξίζουν να παίρνουν μόνο τη βοήθειά μας και το επίδομά μας, αλλά ως άτομα που θα πρέπει να τους δίνεται το δικαίωμα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να εργαστούν προς όφελος και της κοινωνίας αλλά και των ιδίων. Έτσι, θα νιώθουν ότι προσφέρουν και θα νιώθουν πιο δυνατοί».
Βέβαια, η ζωή αυτών των ανθρώπων μοιάζει να είναι εξαρτώμενη από τους γονείς, τα αδέλφια και αυτούς που τους φροντίζουν. Και αναρωτιέται κανείς: Τί γίνεται μετά; Όταν μοιραία οι γονείς φύγουν από τη ζωή ποιος αναλαμβάνει τη φροντίδα αυτών των ατόμων; Ίσως τα αδέλφια, εάν υπάρχουν, ή κάποιος συγγενής… Είναι όμως λύση αυτή; Το μέλλον λοιπόν αυτών των ανθρώπων, απασχολεί και το Σύλλογο Γονέων του Κέντρου, που πιέζει τις τοπικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση. Τη δημιουργία δηλαδή μιας στέγης τόσο στην Αλεξάνδρεια, κατ’ αρχάς, όσο και στη Βέροια μετέπειτα, όπου θα φιλοξενούνται τα παιδιά όταν μείνουν μόνα τους στη ζωή.
Αυτή εξάλλου είναι και η μεγάλη αγωνία των γονιών, όταν περνάνε τα χρόνια και οι δυνάμεις τους εγκαταλείπουν. Μια στέγη θα απαντούσε με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα για το μέλλον των παιδιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις τόσο με τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας, όσο και με το δήμαρχο Βέροιας για την παραχώρηση κάποιας έκτασης ώστε να ξεκινήσει ο Σύλλογος να σχεδιάζει τις επόμενες δομές του και συγκεκριμένα μια στέγη που θα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και ασφάλειας των ατόμων με ειδικές δεξιότητες του Νομού μας. Μακάρι να βρεθούν οι τρόποι και μετέπειτα τα χρήματα, για να πραγματωθεί το όνειρο.
Σοφία Γκαγκούση