Ένα ευαίσθητο, κοινωνικά, ζήτημα με τις αντιμαχόμενες πλευρές να φορτίζονται συναισθηματικά στην προσπάθειά τους για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, αποτελεί το θέμα των αδέσποτων ζώων στη Βέροια.
Τα δύο τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις από αδέσποτα σε πεζούς έχουν πληθύνει, με τις γειτονιές μέσα στην πόλη να συμφορίζονται από όγκο αδέσποτων ζώων, τα οποία προέρχονται είτε από εγκατάλειψη του ιδιοκτήτη τους, είτε από απουσία έγκαιρης στείρωσης. Τα πιο έντονα περιστατικά παρατηρούνται στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων, όπου κάτοικοι καταγγέλουν ότι συχνά έχουν καταλήξει ριγμένοι στο έδαφος ή σκαρφαλωμένοι στην παιδική χαρά της περιοχής, καλώντας σε βοήθεια περαστικούς, ύστερα από απρόκλητη επίθεση ομάδας αδέσποτων.
Το κυνοκομείο της Βέροιας πρόκειται επί της ουσίας για ένα αδειοδοτημένο κτηνιατρείο και καταφύγιο ζώων, πεπερασμένης χωρητικότητας, στο οποίο, όπως ορίζει ο νόμος, μόνο όσα ζώα κρίνονται αποδεδειγμένα επικίνδυνα μπορούν να παραμείνουν μόνιμα. Τα υπόλοιπα ελέγχονται από τη μοναδική κτηνίατρο για αρρώστιες, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις, σημαίνονται με τσιπάκι, καταγράφονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του υπουργείου και στη συνέχεια πρέπει να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάπου εκεί έγκειται η κύρια διαφωνία του Δήμου με τις τρεις φιλοζωικές οργανώσεις της Βέροιας.
Οι φιλοζωικές υποστηρίζουν ότι η επανένταξη του ζώου πρέπει να γίνεται μέσα στην πόλη από όπου περισυλλέχθηκε, την οποία ερμηνεύουν ως το φυσικό περιβάλλον του ζώου, ενώ ο Δήμος έχει καίριες ενστάσεις. Όπως δήλωσε ο κ. Θανάσης Σιδηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπηρεσίας Δόμησης - Περιουσίας και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων στη Βέροια που συνεδριάζει τακτικά για το θέμα, ««Όσο τα αδέσποτα ζώα παραμένουν μέσα στην πόλη θα δημιουργούνται δυσάρεστα φαινόμενα. Η λύση για εμένα είναι τα αδέσποτα ζώα να επανεντάσσονται σε περιφραγμένους ανοιχτούς χώρους, εκτός πόλης, όπου ο Δήμος θα τους παρέχει τροφή και στέγαστρα για να προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης και να εξασφαλίζεται η ευζωία τους. Υπάρχουν δυο-τρεις τέτοιοι πιθανοί χώροι, όπου τα κλειδιά δεν θα τα έχει μόνο ο Δήμος αλλά και οι φιλοζωικές, ώστε να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και τη διαχείριση ακόμη αν το επιθυμούν, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία».
Από την πλευρά τους, οι φιλόζωοι επικεντρώνονται στις μειωμένες προμήθειες και ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και εξοπλισμό στον μοναδικό χώρο που λειτουργεί ήδη ο Δήμος και ανησυχούν πως αν τα ζώα συγκεντρωθούν σε περιοχές εκτός πόλης, θα αφεθούν στην τύχη τους, με κίνδυνο το σταδιακό αφανισμό τους. Πολλοί μιλούν για έναν κυκέωνα από επιθέσεις με φόλες, τελευταία στην πόλη, σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, από φανατισμένους κατοίκους, οι οποίοι πιστεύουν ότι με αυτήν τη φριχτή και αποτρόπαια πρακτική δίνουν λύση στο πρόβλημα, αν και στην πραγματικότητα, απλά, το μετατοπίζουν.
Πέρυσι, στο χώρο του κτηνιατρείου του καταφυγίου πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, περίπου 80 υιοθεσίες υγιών ζώων. Με τη συνεργασία, τη μέριμνα και το διάλογο θα μπορέσει σύντομα να εκπονηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο που θα βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εν τω μεταξύ, όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να χαρίσουν σπίτι σε μία ανιδιοτελή ύπαρξη που έχει ανάγκη για μία νέα ζωή, μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση υιοθεσίας, χωρίς κόστος, επικοινωνώντας με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Στεφανία Βερροιώτου