Πολύς κόσμος στην αίθουσα για τον μεγάλο δάσκαλο. Μετρήσαμε μέχρι και 30 όρθιους στην αίθουσα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έμεινε μέχρι το τέλος της σχεδόν δίωρης εκδήλωσης.
***
Στον τόπο καταγωγής του Χρίστου Τσολάκη αναφέρθηκε ο πρώτος ομιλητής Δρ. Φιλοσοφικής Γιάννης Τζανής, σχολιάζοντας με χιούμορ: «Πολλές φορές αναρωτιόμουν πώς ένας τόσο φωτεινός άνθρωπος, με διεθνή ακτινοβολία, μπορούσε να έχει γεννηθεί σε ένα μέρος που λέγεται Σκοτίνα»!
***
Την ημερομηνία γέννησης του δάσκαλου (30 Ιανουαρίου, των Τριών Ιεραρχών) ανέφερε σε άλλο σημείο ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι κάποιοι για τον λόγο αυτό τον αποκαλούσαν «ο τέταρτος Ιεράρχης»!
***
Στις προσπάθειες καταπολέμησης της ασφυξίας στα σχολεία από τα «στείρα κιτάπια» αναφέρθηκε στη συνέχεια η Δρ. Ιστορικός της Τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου, που προκάλεσαν την εναντίωση του συστήματος.
***
Στον σύγχρονο προσανατολισμό της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας και όχι στην Παιδεία στάθηκε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, που σε άλλο σημείο, και με αφορμή τις αναφορές του στην είσοδο της εκπαίδευσης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση από τον Χρίστο Τσολάκη, αναρωτήθηκε αν το πρόβλημα της τηλεόρασης είναι τελικά ποσοτικό ή ποιοτικό.
***
«Μπορεί να είχε μια εκπομπή για τη γλώσσα ο δάσκαλος, ωστόσο κατάφερε να επιτυγχάνει νούμερα εφάμιλλα των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων» σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Μπλιάτκας.
***
Στη γλώσσα της σιωπής του Χρίστου Τσολάκη αναφέρθηκε η σύζυγός του Στάσα, με αφορμή τη στεναχώρια του για την πορεία του Μουσείου Εκπαίδευσης, την οποία δεν της περιέγραφε. Αυτή μάλιστα την αξία της σιωπής διέκρινε και εκτίμησε η κ. Βαγουρδή-Τσολάκη στον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, με αφορμή την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου στο Μουσείο μετά από αίτημά της, παρότι ο δήμαρχος ποτέ δεν το υποσχέθηκε.