Η ανάγκη να δοθεί ένα αίσιο τέλος στο όμορφο παραμύθι που ξεκίνησε οραματικά από τον αείμνηστο παιδαγωγό Χρίστο Τσολάκη, το μοναδικό στο είδος του για την πληρότητά του Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας, τονίστηκε χθες βράδυ από όλους τους ομιλητές στην εκδήλωση - αφιέρωμα στον Χρίστο Τσολάκη, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης» και τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ Ημαθίας και του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας. Παρούσα και η σύζυγος του καθηγητή, Στάσα Βαγουρδή-Τσολάκη, που κλείνοντας την εκδήλωση, αν και άσκησε κριτική για την υστέρηση των τοπικών αρχών των προηγούμενων ετών στην ανάδειξη του Μουσείου, ευχήθηκε αυτή τη φορά να δοθεί η πρέπουσα συνέχεια στο υψηλό όραμα του συζύγου της.
Νωρίτερα, οι διοργανωτές και οι ομιλητές της εκδήλωσης είχαν αναφερθεί στο έργο ζωής του Χρίστου Τσολάκη στον χώρο της εκπαίδευσης. Για τον «δάσκαλο της καρδιάς μας» μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης» Έλση Κορδονίδου, με την αντιπρόεδρο Κατερίνα Παπαγεωργίου να μιλά για ένα όμορφο παραμύθι, που 10 χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε δεν είναι το σημείο αναφοράς που θα έπρεπε στην πόλη, κι αυτό γιατί «δεν υπολογίστηκε ο κακός λύκος του παραμυθιού». Μίλησε για υποσχέσεις αρμοδίων που δεν έγιναν πράξη, για μετέωρο ιδιοκτησιακό και μηδενική φύλαξη του Μουσείου, αλλά και για ευκαιριακή λειτουργία του σε έναν όχι φιλόξενο περιβάλλοντα χώρο.
Οι αναφορές της κ. Παπαγεωργίου προκάλεσαν την αντίδραση του παρόντα στην εκδήλωση δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, που δηλώνοντας προσβεβλημένος ζήτησε τον λόγο και απάντησε ότι ο χώρος φυλάσσεται τα Σαββατοκύριακα με ευθύνη των αντιδημάρχων, το κτίριο του πρώην πανεπιστημιακού τμήματος θα παραχωρηθεί στον δήμο, ενώ για το αίτημα της στέγασης του Μουσείου στα παλιά δικαστήρια ανέφερε ότι με τον πρώην υπουργό κ. Αλεξιάδη υπήρχε συμφωνία, ωστόσο σήμερα αυτός είναι εκτός. «Δεν υπάρχει καμία ασέβεια από την πλευρά μας και η κ. Τσολάκη το γνωρίζει αυτό» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.
Σε πρόσφατη συνάντησή της με τον δήμαρχο αναφέρθηκε στη συνέχεια η κ. Τσολάκη, από την οποία, όπως είπε, μπορεί να μην αποκόμισε υποσχέσεις, ωστόσο από τη στάση του δημάρχου στη συνέχεια δήλωσε αισιόδοξη, δεδομένης της παρέμβασης του δήμου σε αίτημα σχετικό με την τοποθέτηση περσίδων στο Μουσείο, γεγονός που έγινε μέσα σε λίγες μέρες παρότι δεν υπήρχε υπόσχεση ούτε γι’ αυτό.
Να σημειώσουμε ότι το Μουσείο Εκπαίδευσης όπως το οραματίστηκε ο Χρίστος Τσολάκης είχε ως στόχο την προώθηση της γνώσης και την ύπαρξή του ως σημείο αναφοράς πανελλαδικά, με αυτόνομη λειτουργία, Διοικητικό Συμβούλιο, Γραμματεία και εργαζόμενους που θα υπηρετούσαν τον στόχο του.
Ετσι ξεκίνησε την πορεία του, μέχρι που - μετά τον θάνατο του Χρ. Τσολάκη - απορροφήθηκε από τον Δήμο Βέροιας και σταδιακά σταμάτησε να λειτουργεί. Διαφαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί επακριβώς ούτε από την προηγούμενη ούτε από τη σημερινή δημοτική Αρχή που προφανώς για κάποιους λόγους δεν έχουν παρέμβει μέχρι σήμερα στην αναβάθμιση και την ανάπτυξή του, όπως αρχικά προοριζόταν.
Στην προσωπικότητα του ανθρώπου και καθηγητή Χρίστου Τσολάκη στάθηκαν οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης. Στις «πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και στον ελεύθερο δάσκαλο χωρίς σύνορα» (Γιάννης Τζανής, Δρ. Φιλοσοφικής), στον «δάσκαλο που καταπολέμησε την ασφυξία του συστήματος εκπαίδευσης» (Κάτια Κιλεσοπούλου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης) και στον «άνθρωπο που έβαλε την εκπαίδευση στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία» (Μπλιάτκας Κώστας, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος).