Πάνω από 6,7 τόνους χασίς και 45.630 δενδρύλλια κατάσχεσε η Ελληνική Αστυνομία, μόνο μέσα στο τελευταίο 10μηνο του 2016. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον περασμένο μήνα οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ χειρίστηκαν συνολικά 8.653 υποθέσεις ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, συλλαμβάνοντας 11.220 άτομα για σχετικά αδικήματα.
Το αστυνομικό δελτίο στην Ημαθίας είναι ενδεικτικό της αύξησης των περιστατικών που απασχολούν την Αστυνομία, ενώ είναι εμφανές το γεγονός ότι η καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και ο εντοπισμός τους καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στα τοπικά συμβάντα.
«Είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους εισάγουν, διακινούν και εμπορεύονται το θάνατο, είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τη νέα γενιά και τους πολίτες της χώρας μας» τονίζει σε δήλωσή του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι οι άντρες της δίωξης ναρκωτικών και το προσωπικό της ΕΛΑΣ δίνει καθημερινά τη μάχη κατά των ναρκωτικών, αλλά και οι πολίτες συμβάλουν σημαντικά στη μάχη αυτή.
Τη συνδρομή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών επιδιώκουν και οι αστυνομικοί της Ημαθίας, αφού πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά όλο τον κόσμο.
Ζητούμενο, είναι να συνδράμουν ενεργά οι πολίτες με πληροφορίες διότι το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Η καλλιέργεια, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών, μοιραία έχει πολλαπλές συνέπειες ενώ αυξάνει και τα ποσοστά εγκληματικότητας, αφού οι δράστες για να πάρουν τη δόση τους, στρέφονται σε κλοπές και άλλες αξιόποινες πράξεις ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.
«Στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια ολοκληρωμένα προγράμματα κατά των ναρκωτικών και εντείνονται οι έλεγχοι και οι έρευνες, ιδίως σε περιοχές που αποτελούν «διόδους» των ναρκωτικών στη χώρα μας.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν καταφέρει ισχυρά πλήγματα στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, που δρουν σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και ενέχονται σε υποθέσεις εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη, ναρκωτικά χάπια κ.λπ.), καθώς και οργανωμένης καλλιέργειας δενδρυλλίων – φυτειών κάνναβης» ανέφερε το δελτίο της ΕΛΑΣ δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το δεκάμηνο του 2016 όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον πάνω από:
-6,7 τόνοι κάνναβης,
-45.630 δενδρύλλια κάνναβης
-62.646 ναρκωτικά δισκία,
-178,7 κιλά ηρωίνης και
-101 κιλά κοκαΐνης,
Ειδικότερα τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας κατασχέθηκαν περίπου 3,2 τόνοι κάνναβης και περισσότερα από 40 κιλά ηρωίνης και 29 κιλά κοκαΐνης, ενώ συνελήφθησαν 30 μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Η Ελληνική Αστυνομία τον μήνα Οκτώβριο χειρίστηκε τρεις από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις του 10μηνου και αποδήμησε πλήρως τέσσερα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Η ομάδα της Ημαθίας
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι γιατί το αστυνομικό δελτίο καταγράφει όλο και περισσότερες υποθέσεις… Η απάντηση έχει να κάνει, όχι τόσο με την αύξηση των ναρκωτικών (ποσοτικά – αριθμητικά) αλλά με τον πιο στοχευμένο και μεθοδικό τρόπο που επιχειρεί η Αστυνομία, με βούληση των διοικούντων.
Στην Ημαθία, μόνο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει κατακόρυφη άνοδος στις επιτυχημένες επιχειρήσεις πάταξης, οι οποίες τριπλασιάστηκαν σχεδόν, ενώ διπλάσιο είναι το ποσοστό των περιστατικών που εξιχνιάστηκαν και χαρακτηρίζονται ως κακουργήματα για εμπορία μεγάλων ποσοτήτων διακίνησης ή καλλιέργειας χασίς.
Η ομάδα της Ημαθίας ωστόσο δεν επιχειρεί μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αξιοποιώντας πληροφορίες και επεμβαίνοντας σε υποθέσεις εκτός Νομού.
Επίσης ένας από τους τρόπους που επιλέγει να κινείται η Ομάδα είναι η προληπτική και αποτρεπτική λειτουργία, κλείνοντας διόδους διακίνησης από τη Θεσσαλονίκη, και κυρίως από τους καταυλισμούς αθίγγανων σε Χαλκιδώνα και Δεδροπόταμο. Κι αυτές οι ενέργειες συνίστανται είτε σε τακτικούς ελέγχους, είτε σε στοχευμένες έρευνες στους καταυλισμούς.
Πού καταλήγουν τα κατασχεμένα ναρκωτικά
Εύλογο επίσης είναι και το ερώτημα των πολιτών, για το πού καταλήγουν οι ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονται. Όπως ενημερώνει η ΕΛΑΣ τα ναρκωτικά που κατάσχονται από τις αστυνομικές Αρχές καταστρέφονται (με καύση) σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ενώπιον Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και μετέχουν οι Προϊστάμενοι της διωκτικής Αρχής που ενήργησε την προανάκριση και της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα και σε 24ωρη βάση με τις Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας, στην υπόλοιπη Ελλάδα στους τριψήφιους αριθμούς «109» και «100».