Σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη (στον βαθμό που προϋπήρχε) είναι ασφαλώς ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Η δυνατότητα δηλαδή του κράτους να βοηθήσει τις διαδικασίες ανάπτυξης και να βοηθηθεί απ’ αυτές, δεδομένου ότι προχωρά ακάθεκτη η ψηφιακή εποχή και η ψηφιακή οικονομία. Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μπορεί να τη δώσει ο κάθε ένας από εμάς που έχει συναλλαγές με υπηρεσίες του δημοσίου. Όμως ένα απλό παράδειγμα θα μας δείξει το πόσο αγκυλωμένη παραμένει η δημόσια διοίκηση.
Θέμα: Ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Μεταξύ των εντύπων που απαιτούνται είναι αντίγραφα εγγράφων και στοιχεία που ήδη θα έπρεπε να υπάρχουν στα αρχεία της υπηρεσίας έκδοσης. Απαιτούνται επίσης τυπωμένες φωτογραφίες όταν η αποτύπωσή τους στο δίπλωμα (τύπου τραπεζικής κάρτας) θα είναι ψηφιακή (δηλαδή φωτογραφίζουμε ψηφιακά, τυπώνουμε αναλογικά και τις βάζουμε στο δίπλωμα ψηφιακά). Απαιτείται σχετική αίτηση (6 σελίδες Α4), τεσσάρων ειδών παράβολα, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.
Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Είναι σαν να αγοράζουμε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας και επιστρατεύουμε δύο μουλάρια για να το σέρνουν, γιατί έτσι κάναμε με τα αμάξια που κυκλοφορούσαμε στο παρελθόν. Να γιατί φτάσαμε εδώ που είμαστε. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας, ούτε να εκμεταλλευτούμε τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Και το χειρότερο είναι το ότι έχουμε αλλοτριωθεί τόσο πολύ με την ελληνική γραφειοκρατία, που δεχόμαστε χωρίς καμία διαμαρτυρία την παραπάνω σαδιστική διαδικασία, σαν να είναι εντελώς φυσιολογική.
Η επένδυση στην τεχνολογία είναι μονόδρομος. Αλλά όπως κάθε επένδυση στην Ελλάδα, χρειάζεται πολλή γραφειοκρατία.