«Πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας πήρε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ).
Μιλώντας για το Σχέδιο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον εθνικό σχεδιασμό και τη στρατηγική μελέτη του περιφερειακού σχεδιασμού, τόνισε ότι η χωροθέτηση των μονάδων που θα γίνουν θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση αργότερα, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος, συνεργασία και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορούν τόσο σημαντικά έργα να υλοποιηθούν χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Επιφυλάξεις από τη μειοψηφία
Επιφυλάξεις για το πόσο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο για τα οικονομικά δεδομένα και την κουλτούρα της Ελλάδας εξέφρασαν οι περισσότερες πτέρυγες της μειοψηφίας.
Εκ μέρους του συνδυασμού του Γιάννη Ιωαννίδη ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης μίλησε για μεγαλόπνοο σχέδιο, δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους το σχεδίασαν, ωστόσο σημείωσε ότι χωρίς ενεργοποίηση και όφελος του πολίτη το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθεί σε ιδιώτη με αυτόματη επιβάρυνση πολιτών. Η παράταξη απείχε από την ψηφοφορία.
Από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι προβλέπεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν παίρνει υπόψιν του τις τοπικές δυνατότητες, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο ΠΕΣΔΑ οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η χαρά του εργολάβου να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας μέσα από τα ΣΔΙΤ και να εξασφαλίζει για δεκαετίες σίγουρα κέρδη μεταφέροντας το λογαριασμό στους δημότες» σημείωσε.
Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» έκανε λόγο για προσπάθεια διασφάλισης υλικών για την καύση αποβλήτων και σημείωσε ότι στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, η ανακύκλωση περνά σε δεύτερη μοίρα ενώ δεν αποσαφηνίζονται οι τεχνολογίες με τις οποίες θα λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος καταγραφής στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σύσταση των αποβλήτων κάθε περιοχής.
Το σχέδιο
Διαλογή στην πηγή, ξεχωριστούς κάδους για τα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης, χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, αλλά και προβλέψεις για κινητά «πράσινα» σημεία, που θα μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές, συγκεντρώνοντας απορρίμματα για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο.
«Το 2020 το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων θα πρέπει να προδιαλέγεται στην πηγή μέσω των δικτύων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, των βιοαποβλήτων και των υλικών που ανακτούμε από την πηγή» τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Ειδικότερα η διαλογή χαρτιού θα γίνεται σε κάδους κίτρινου χρώματος, του γυαλιού σε πορτοκαλί, του πλαστικού σε κόκκινους και του μετάλλου σε μπλε, ενώ τα βιοαπόβλητα θα απορρίπτονται σε καφέ κάδους. Επιπλέον ό,τι περισσεύει ως υπόλειμμα από τη διαλογή, καθώς και τα υπολείμματα επεξεργασίας από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), θα οδηγούνται για περαιτέρω ανάκτηση σε δίκτυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Για τα βιοαπόβλητα προβλέπεται ότι ως το 2020 το 3% θα αξιοποιείται μέσω της οικιακής κομποστοποίησης, ενώ στόχος είναι επίσης να συλλέγεται το 75% των χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών και να οδηγείται προς ανάκτηση το 95% της παραγόμενης ποσότητας ιλύος (και μόνο το 5% προς υγειονομική ταφή). Τα ογκώδη απορρίμματα, που αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους δήμους, θα πρέπει να οδηγούνται στο σύνολό τους σε ειδικές μονάδες διαχείρισης, ενώ θα οργανωθεί σύστημα χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων. Πρόβλεψη για 12 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία
Ο κ. Γιουτίκας, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας για τη συμμετοχή ιδιωτών, διευκρίνισε ότι «και στον προηγούμενο και στον νέο σχεδιασμό, τα ανακυκλώσιμα και τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ανήκουν, ούτως ή άλλως, σε ιδιώτες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι «στην αυτοδιοίκηση έχουμε πάψει να βλέπουμε δαίμονες στην τεχνολογία αναφερόμενος στην τεχνολογία που θα επιλεγεί για την λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και κατέληξε λέγοντας «δεν ποινικοποιούμε το επιχειρείν».