Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντέξουν τα διάφορα προϊόντα της και κυρίως τα γεωργικά στην πίεση που δέχονταν αυτά από τα χαμηλές τιμές πολλών άλλων χωρών, αποφάσισε να αναδείξει την υψηλή ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Η χώρα μας έχοντας σαν κύρια εξαγωγικά προϊόντα τα γεωργικά και κυρίως τους νωπούς καρπούς (φρούτα) κατέβαλε πράγματι αξιόλογες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς όμως δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις της μη συμμόρφωσης παραγωγών προς την κατεύθυνση αυτή.
Απτό παράδειγμα τα μήλα της ποικιλίας Granny smith. Τα μήλα της ποικιλίας αυτής ωριμάζουν στο τέλος του μηνός Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο η συγκομιδή τους γίνεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Ένα μήνα πριν την ωρίμανση. Σε σχετική ημερίδα που έγινε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων για τη μηλιά, o γράφων επεσήμανε το γεγονός αυτό και εξήγησε τις συνέπειες αυτής της τακτικής. Δυστυχώς δεν παρατηρήθηκε καμία συμμόρφωση. Εξηγήσαμε ότι τα πρόωρα συγκομιζόμενα μήλα εκτός των άλλων έχουν πολύ χαμηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Έτσι, μια ουσία που λέγεται τερπενικός υδρογονάνθρακας α-φάρνεσεν (φαρνεσένη), οξειδώνεται και τα μήλα καφετιάζουν και γίνονται ακατάλληλα για το εμπόδιο. Με την οξείδωση αυτή, συμβαίνει και κάτι άλλο πολύ χειρότερο. Παράγονται ουσίες βλαβερές και μέχρι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων. Αντιλαμβάνονται λοιπόν όλοι αυτοί που συγκομίζουν τα μήλα αυτής της ποικιλίας τώρα σε τί κινδύνους υποβάλλουν τους καταναλωτές, και μάλιστα όταν αυτοί οι καταναλωτές είναι μικρά παιδιά, μαθητές.
Στις αρχές Οκτωβρίου διανεμήθηκαν τέτοια μήλα στους μαθητές. Ο γράφων, κατοικών κοντά σε ένα γυμνάσιο είδε τα παιδιά να κουβαλούν μέσα σε μια σακούλα πλαστική τέτοια μήλα. Μερικά από αυτά τα πετούσαν στους δρόμους. Για την πράξη τους αυτή κατακρίθηκαν και για έλλειψη αγωγής. Μήπως είναι καιρός να σταματήσουν αυτές οι προχειρότητες και να εφαρμοσθούν και για την Granny smith μέτρα ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται στα ακτινίδια;
Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα που τα προϊόντα της φημίζονται για την υψηλή τους ποιοτική στάθμη να παράγονται και προϊόντα που να χαρακτηρίζονται όχι μόνον ποιοτικά ακατάλληλα αλλά και βλαπτικά για την υγεία των καταναλωτών.
Δημ. Κ. Στυλιανίδης
Γεωπόνος
επ. Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων
Υ.Γ.: Για να ξέρετε τι τρώτε πρέπει να γνωρίζετε πώς παράγονται αυτά που τρώτε.