Μεταμόσχευση οργάνων: Δώρο ζωής (Θείο δώρο)

Μεταμόσχευση οργάνων: Δώρο ζωής (Θείο δώρο)

Κύριε Διευθυντά

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, την όμορφη Βέροιά μας, μία πολύ χρήσιμη – πολύτιμη μα και θεσπέσια ημερίδα, με αξιόλογους γιατρούς της Βορείου Ελλάδος και με ηγήτορα όλης αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης τον Χειρουργό τέως Δ/ντή της ομάδος μεταμοσχεύσεων κ. Δημήτριο Γάκη τέως Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με απώτερο στόχο – σκοπό την ενημέρωση του κοινού, για το θείο δώρο ζωής, την μεταμόσχευση οργάνων ανθρωπίνου σώματος και τη διατήρηση της υγείας – ευεξίας των συνανθρώπων – συμπολιτών μας.

Η μεταμόσχευση των ιστών και οργάνων θεωρείται σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, προσφέροντας ελπίδα ζωής σε πάσχοντες από σοβαρά – χρόνια νοσήματα.

Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία υγιείς ιστοί ή όργανα αφαιρούνται από ένα νεκρό δότη κι εμφυτεύονται στο σώμα ενός χρονίως πάσχοντος ανθρώπου με σκοπό την αντικατάσταση κάποιου ιστού ή οργάνου που υπολειτουργεί ή έχει καταστραφεί!

Η λήψη οργάνων προς μεταμόσχευση γίνεται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου με μηχανική υποστήριξη διατηρήθηκε σταθερή η κυκλοφορία, έτσι ώστε τα προς μεταμόσχευση όργανα να λειτουργούν ικανοποιητικά.

Από ζώντα δότη η μόνη λήψη οργάνων που επιτρέπεται αφορά στο νεφρό και πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι μεταξύ του δότη και του λήπτη υφίσταται συγγένεια εξ αίματος.

Τα όργανα και οι ιστοί που λαμβάνονται για να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα με θεαματικά αποτελέσματα είναι: οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας, ο κερατοειδείς χιτώνας του οφθαλμού, τα αιμοφόρα αγγεία, οι καρδιακές βαλβίδες, το δέρμα, τα οστά, οι περιτονίες, ο μυελός των οστών (μαζί με τα παράγωγά του και τα παράγωγα αίματος κι αιματικού ιστού) κ.ά.

Η δωρεά ιστών των οργάνων μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί κορυφαία επιλογή εθελοντικής προσφοράς και μοναδική πράξη αλτρουισμού και φιλαλληλίας. Την πράξη αυτή ούτε οι νόμοι ούτε η θρησκεία αλλά ούτε και η ανθρώπινη φύση την αρνείται, ούτε αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων.

Επίσης ο θεσμός της δωρεάς σώματος δεν έρχεται σε αντίθεση με την Χριστιανική διδασκαλία.

Αντίθετα, η Χριστιανική ηθική θεωρεί τον θεσμό αυτό ως κορυφαία εκδήλωση αγάπης προς τους συνανθρώπους μας και για τον λόγο αυτό, τον εγκρίνει και τον ευλογεί, τον διακονεί.

Οποιοσδήποτε άντρας ή γυναίκα ανεξάρτητα ηλικίας μπορεί να γίνει δωρητής, οπότε μετά τον θάνατό του, ομάδα γιατρών θα αξιολογήσει την καταλληλότητα των προσφερόμενων οργάνων.

Οι ανήλικοι (αγόρια-κορίτσια), μπορούν να γίνουν δωρητές με την προϋπόθεση ότι οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους συγκατατεθούν με την ενυπόγραφη δήλωσή τους.

Για να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΜ στο www.eom.gr ή τηλεφωνείστε στο 1147 ή στο 213 2027000.

Φιλικότατα

Γιώργος Κ. Τόπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ.  ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ. ο Αρχιμανδρίτης...

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του...

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΜε λαμπρότητα, και...

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου...

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15 νέα σημεία μέσω του WiFi4GR

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15...

Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε...

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία...

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο νέος Υπουργός Αγροτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...