Οι δυο τελευταίες συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με το ενδιάμεσο δημοψήφισμα, ανέδειξαν νικητή το ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε τρίτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, κυριολεκτικά μνημόνιο ταφόπλακα, και μέσα στον ορυμαγδό των συνεπειών του για την κυβέρνηση, εν είδη εκρήξεων καπνογόνων, κρότων και λάμψης, ακολουθεί απόφαση του Πρωθυπουργού, για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στο Σύνταγμα.
Σε αναθεώρηση του Συντάγματος καταφεύγουμε όταν το απαιτούν νέες πολιτικές συνθήκες η την επιβάλουν, κοινωνικές, οικονομικές εξελίξεις αλλά και η παρέλευση των εποχών, με διαδικασία καθορισμένη. Το σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο, ο οδηγός διακυβέρνησης της χώρας και κάθε προσέγγιση ζητήματος αναθεώρησης απαιτεί σεβασμό, ως θεσμός και υπευθυνότητα, καθαρή θέληση, με δέος και αγνότητα για τους ‘’χειρούργους’’ που θα πραγματοποιήσουν την επέμβαση, και φυσικά όχι ράψιμο στα μέτρα κανενός συστήματος η άλλου νομικού προσώπου.
Βέβαια η συγκρότηση επιτροπής για το ζήτημα από τον Πρωθυπουργό, αποκαλύπτει την ελαφρότητα με την οποία το αντιμετωπίζει και πως μάλλον, λόγω μνημονίου, ήθελε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα πάρα να προβεί πραγματικά σε αναθεώρηση. Κάτι, ψήφος στα 17 κ.α που πετάει, είναι απλά για εντυπωσιασμό. Ωριμάσαν βλέπετε οι σαραντάρηδες θα ωριμάσουμε τώρα στους φούρνους άρον άρον και τους 17αρηδες. Ο κύβος όμως ερρίφθη, αναθεώρηση επιβάλλεται και θα γίνει, και αναθεώρηση Συντάγματος δεν γίνεται κάθε τόσο.
Πρόσφατα έγινε παρουσίαση βιβλίου με προτάσεις σειράς αλλαγών στο Σύνταγμα, και κατά τη ροή απαντήσεων σε ερωτήσεις ελέχθη και εστιάζομαι σε αυτό, πως η Βουλή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ασφαλώς κάθε νουνεχής έχει διαπιστώσει διαχρονικά πως οι σφοδρότερες αντιδράσεις και πιο τρανταχτά επιχειρήματα αντιπολιτεύσεων στάθηκαν αδύναμα να σταματήσουν τη κυβερνητική βούληση. Η κυβέρνηση περνάει πάντα ότι φέρνει για ψήφιση, ακόμη και «δεσμά» για τους πολίτες.
Γιαυτό μήπως είναι καιρός κατά την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος, προβλεφθεί σύσταση και Σώματος Γερουσιαστών, σε βάρος του σημερινού αριθμού των Βουλευτών, ώστε να μην είναι τίποτε δεδομένο ακόμη και για κυβερνήσεις;
Και μια ακόμη απορία. Στο Σύνταγμα μας, κάτω από τη λέξη σύνταγμα ακολουθεί ‘’εις το όνομα της άγιας και ομοουσίου και αδιαίρετου Τριάδος’’. Αυτό θα παραμείνει;
Ηλίας Γιαννουτσος