Πριν από 11 χρόνια, το 2005, έκανε το πρώτο του οδοιπορικό στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο όπου παραμένουν άταφοι 7.976 μαχητές, οπλίτες και αξιωματικοί από τον πόλεμο του 1940.
Για τον Γιώργο Σούρλα (πρώην υπουργό και πρόεδρο της Βουλής) ήταν ένα επώδυνο οδοιπορικό αλλά και η αφορμή να ξεκινήσει από τότε έναν προσωπικό αγώνα για τη δικαίωση της μνήμης αυτών των ηρώων.
«Από τη μια αισθάνθηκα περηφάνια, από την άλλη όμως, ενοχές και μελαγχολία γιατί τους ξεχάσαμε. Τους αφήσαμε εκεί ξεσκέπαστους, αλιβάνιστους, χωρίς προσευχές, χωρίς αυτά που κάνει κάποιος για έναν δικό του άνθρωπο όταν τον αποχαιρετά για πάντα» είπε χθες ο κ. Σούρλας στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει για τους άταφους Έλληνες ήρωες, αύριο Κυριακή 23 Οκτωβρίου, το πρωί, στη Βέροια. Εδώ, που πριν από αρκετά χρόνια έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του «Το εθνικό μας χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», ως ξεκίνημα μιας εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της προσπάθειας για να αντιμετωπισθεί αυτή η εθνική εκκρεμότητα.
Από τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν σε 60 περίπου πόλεις της Ελλάδας, ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια για τους άταφους μαχητές μας και έμενε μόνο στις γιορτές και την περηφάνεια για τους σπουδαίους ξεχασμένους, που τα οστά τους είναι ακόμα σκόρπια στα Αλβανικά εδάφη.
«Δεν υπάρχει πατριωτισμός, δεν είναι δυνατόν να σταθεί αυτός ο τόπος όρθιος, δεν θα μπορεί να ξαναβρεί η Ελλάδα αγωνιστές να θυσιαστούν και πάλι αν χρειαστεί. Είναι πολύ σοβαρά αυτά» λέει ο κ. Σούρλας δηλώνοντας ότι κατ’αρχάς, αισθάνεται πρώτα ο ίδιος ένοχος και προσπαθεί να εξιλεωθεί με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που ασκεί ο ίδιος και η Ένωση που συστάθηκε για αυτόν το σκοπό.
Μεγάλο αγκάθι αποτελεί τόσα χρόνια και η απουσία συνεργασίας της γείτονος Αλβανίας. «Προσχηματικά κωλυσιεργεί. Ωστόσο η εκστρατεία που ξεκινήσαμε εδώ και 11 χρόνια απέδωσε στο να γίνει μια συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, το 2010, για να λειτουργήσουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα. Αυτό ήταν μεγάλο επίτευγμα, διότι οι Αλβανοί ήθελαν να πάρουμε τους πεσόντες στην Ελλάδα. Εμείς όμως ξέρουμε ότι εκεί που πέφτει κανείς, εκεί είναι ο τόπος του κι εκεί πρέπει να μείνει (διεθνώς). Από το 2010 και μετά όμως οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν» τόνισε ο κ. Σούρλας. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι προσφάτως υπήρξαν κάποιες εξελίξεις και στην αυριανή εκδήλωση της Βέροιας θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις επ’ αυτού, μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Αλβανικής Βουλής κ. Μέτα στην Αθήνα. Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και αύριο Κυριακή στη Βέροια, θα αναφερθεί στο τελευταίο ανακοινωθέν το οποίο θα είναι μάλλον ικανοποιητικό, όπως λέει ο ίδιος.
Δυσκολίες όμως δεν συνάντησε η Ένωση τους μόνο από την Αλβανική, αλλά και από την Ελληνική πλευρά.
«Αρκεί να σας πω ότι ζητήσαμε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δύο φορές ακρόαση και δεν μας έκανε την τιμή να μας δεχτεί».
Η αυριανή εκδήλωση
Στην εκδήλωση που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ημαθίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10.30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό, κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ωρολογίου (11.00 π.μ.) και παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σούρλα, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης (Μενδρεσέ Τζαμί) πίσω από το Βήμα του Απ. Παύλου.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υπουργός εθνικής άμυνας Φραγκούλης Φράγκος και ο ίδιος ο συγγραφέας, με συντονισμό του δικηγόρου και εκδότη του «Λαού» Ζήση Μιχ. Πατσίκα, ενώ θα προηγηθεί χαιρετισμός του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, του δημάρχου Βέροιας κ. Βοργιαζίδη, και του προέδρου του Συνδέσμου Εφεδρων Αξιωματικών κ. Χρήστου Φράγκου.
Σοφία Γκαγκούση