Με άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή, κρύο, ακόμη και χιόνι…) αλλά μέσα σε ένα εξαιρετικά ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον που εξασφάλισαν για εμάς οι φιλοξενούντες Ρουμάνοι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας ολοκλήρωσαν την 4η blended mobility of school learners of the Erasmus+strategic partnership “Nature Detectives” με τους υπόλοιπους 7 εταίρους του προγράμματος.
Τόπος συνάντησης το Scoala Gimnaziala “Samson Bodnarescu” στο Galanesti στην ευρύτερη περιοχή της Suceava στη βορειοανατολική Ρουμανία. Μια περιοχή-έκπληξη με πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και εξαιρετικής καλαισθησίας σπίτια. Σπίτια φιλόξενα και νοικοκυρεμένα, όπου οι μαθητές μας είχαν την τύχη και την ευκαιρία να τα ζήσουν από μέσα και να γνωρίσουν τις οικογένειες καθώς και την καθημερινότητά τους. Στα σύνορα , σχεδόν, με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή της Μπουκοβίνας, όπου υπάρχουν διάσπαρτα πολλά ορθόδοξα μοναστήρια ιδιαίτερης αισθητικής και με χαρακτηριστικό γνώρισμά τουςτην εξωτερική τοιχογραφία. Τόσα πολλά που δίκαια η περιοχή αποκαλείται με την ελληνική φράση « μοναστηριών αρχιπέλαγος».
Στα πλαίσια του αντικειμένου που διαπραγματεύεται το πρόγραμμά μας, «Τα ξενικά εισβολικά είδη», είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μια τεράστια δασική έκταση και να δούμε από κοντά το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής όπου μικρά «ξενικά» έντομα κατατρώγουν και καταστρέφουν το δάσος, στεγνώνουν θεόρατα και πανύψηλα δέντρα, καθώς και να παρακολουθήσουμε τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για τη σωτηρία τους.
Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο καταπληκτικό ορυχείο αλατιού της περιοχής Cacica καθώς επίσης και το πανεπιστήμιο της Suceava.
Το σχολείο φιλοξενίας, όπου την πρώτη ημέρα έλαβαν χώρα πολλές εκδηλώσεις καλωσορίσματος, ήταν ένα κτίριο καινούριο, με πλήρη εξοπλισμό και άνετους χώρους, αποτέλεσμα των προσπαθειών αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον δραστήριο Δήμαρχο της περιοχής.
Παρουσία του Δημάρχου και τον τοπικών αρχών ο Διευθυντής και η συντονίστρια του σχολείου οργάνωσαν για τους εταίρους του προγράμματος μια βραδιά γνωριμίας με την τοπική παράδοση (φαγητό, τραγούδι, χορός , ενδυμασίες…) όπου δόθηκε η δυνατότητα, εκτός των άλλων, χαλάρωσης και καλύτερης ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της δυνατότητας που παρέχεται μέσα από αυτά τα, υψηλών προδιαγραφών, προγράμματα (παλιότερα Comenius, τώρα Erasmus+), εκπαιδευτικοί και μαθητές να έρχονται σε επαφή, να γνωρίζουν και να βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες, εμπειρίες και τρόπους ζωής, συνήθειες και περιβάλλοντα τόσο διαφορετικά από τα δικά τους. Να ανοίγουν τα μάτια της ψυχής τους και να διευρύνονται οι ορίζοντές τους. Να γίνονται πολίτες του κόσμου.
Η Δ/νση
του Σχολείου