Το επιχειρηματικό – ιστορικό κέντρο της πόλης με τον συνοικισμό του Προμηθέα στην αντίπερα όχθη του Τριποτάμου είναι η περιοχή παρέμβασης που προτείνεται από τον δήμο Βέροιας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για το σχέδιο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και στο πλαίσιο της σύνταξης του στρατηγικού σχεδιασμού Αστικής Ανάπτυξης στην περίοδο 2014-2020 για την πόλη της Βέροιας. Το σχέδιο θα συζητηθεί σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στη 1μμ.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ο ορισμός της περιοχής έρχεται να ανατρέψει χρόνιες αντιλήψεις που έχουν θέσει στο περιθώριο τις συνοικίες της πόλης στην «απέναντι όχθη» και αντιμετωπίζουν το ποτάμι ως νοητό και φυσικό σύνορο. Αντίθετα, στόχος της ΣΒΑΑ είναι η σύνδεση των δύο τμημάτων της πόλης σε ένα ενιαίο σύνολο με ραχοκοκαλιά τον ρου του ποταμού, μέσω της δημιουργίας δικτύων και με κατάλληλη χωροθέτηση των σημείων επικέντρωσης της στρατηγικής παρέμβασης.
Η περιοχή παρέμβασης περικλείει 1.650 στρέμματα, δηλαδή περίπου το 1/3 της συνολικής έκτασης της πόλης της Βέροιας (4.540 στρέμματα). Διασχίζεται από τον ποταμό Τριπόταμο και περιλαμβάνει τις έξι υφιστάμενες γέφυρες που συνδέουν την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης (από τη γέφυρα της οδού Σταδίου, στο βορεινό άκρο, έως τη γέφυρα της οδού Δήμητρας, στο νοτιότερο).
Πρόκειται για την περιοχή της Βέροιας με τα περισσότερα συσσωρευμένα προβλήματα και προκλήσεις, αλλά και με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης, κυρίως λόγω της δυναμικής που έχει ως τουριστικός πόρος για την πόλη και ως υπερτοπικός προορισμός για αγορές και υπηρεσίες και, από την άλλη, λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλούς, μικρής έκτασης, κοινόχρηστους χώρους, όπου μπορούν να εφαρμοστούν βιοκλιματικές αναπλάσεις να μορφοποιηθούν δίκτυα «πράσινων» διαδρομών και να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, εντός της περιοχής, δραστηριοποιούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και πληθώρα άλλων φορέων με κοινωνική δράση.
Ποια είναι τα κύρια προβλήματα – προκλήσεις στην Περιοχή Παρέμβασης;
Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, οι ανάγκες και προκλήσεις που παρουσιάζονται στην επιλεγμένη Περιοχή Παρέμβασης αφορούν τόσο δημογραφικά – κοινωνικά – οικονομικά προβλήματα, όσο και ζητήματα περιβαλλοντικά και κλιματικής αλλαγής.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση (έλλειψη πρασίνου, κατάληψη δημόσιων χώρων από αυτοκίνητα, κακή κατάσταση πεζοδρόμων) των ιστορικών τόπων – παραδοσιακών γειτονιών, που είναι ο κατεξοχήν τουριστικός πόρος για την πόλη.
Η ανάγκη αναζωογόνησης της επιχειρηματικότητας στο εμπορικό κέντρο, με έμφαση στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για αγορές όσο και για υπηρεσίες εστίασης - φιλοξενίας, σε συνέργεια με την τόνωση της τουριστικής κίνησης και επισκεψιμότητας.
Η ανάγκη προώθησης της ήπιας μετακίνησης για μια ασφαλέστερη και υγιή διαβίωση στην πόλη, όπου παρά τη μικρή της έκταση γίνεται υπερβολική χρήση των αυτοκινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, ηχορύπανση, κίνδυνο ατυχημάτων κλπ., ιδίως σε κόμβους – περιοχές γύρω από σχολεία.
Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο ως τις μετακινήσεις (περιορισμός της τροχοφόρας κίνησης) όσο και ως προς την κατανάλωση ενέργειας στον δημόσιο χώρο (οδοφωτισμός) και στα δημοτικά και σχολικά κτήρια.
Η αξιοποίηση, έστω και μικρών σε έκταση, κοινόχρηστων χώρων για δημιουργία πράσινων χώρων μέσα στο κέντρο και η περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων αναψυχής, ιδίως στην περιοχή του Προμηθέα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση παιδιών και εφήβων.
Η ανάγκη στήριξης των ομάδων πληθυσμού που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας και/ή αποκλεισμού: παιδιά και γυναίκες θύματα βίας, ηλικιωμένοι σε κατάσταση φτώχειας, άτομα με ειδικές ανάγκες, Ρομά.
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της ΣΒΑΑ
Με βάση την παραπάνω διάγνωση προβλημάτων, οι ειδικοί στόχοι της ΣΒΑΑ του Δήμου Βέροιας είναι οι εξής:
-Αναβάθμιση φυσικού και κτισμένου περιβάλλοντος & ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων
-Εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση προσβασιμότητας, προώθηση βιώσιμης κινητικότητας
-Στήριξη της τοπικής αγοράς και της απασχόλησης
-Προστασία, υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων και ευπαθών ομάδων