Με τον πολυχώρο της Εληάς γεμάτο από κόσμο παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Το παρελθόν κρατά πολύ», το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Μεταξύ του ακροατηρίου διακρίναμε τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον αντιδήμαρχο Θανάση Σιδηρόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Κάκαρη, Πέτρο Τσαπαρόπουλο, Θωμά Αγγελίνα και Σάκη Αποστολόπουλο. Επίσης, τον πολιτευτή της ΝΔ και δικηγόρο Τάσο Μπαρτζώκα, τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας και πολιτευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώτη Καραβασίλη, τον πρώην αντιδήμαρχο Βέροιας και πρώην διοικητή των Νοσοκομείων «Παπανικολάου» και Βέροιας Αργύρη Γκαμπέση, εκπροσώπους της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο σπουδαίος ποιητής και φιλόλογος Θανάσης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) Μανώλης Ξυνάδας, ο πρόεδρος του ΜΑΣ «Η Καλλιθέα» Κώστας Τοπαλίδης, ο πρόεδρος του Ε.Χ.Κ. Σελίου Κ. Τζελέπης κ.α.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γιάννης Κρανιάς, Εκπρόσωπος των εκδόσεων «ΕΝΤΥΠΟΙΣ», ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, Δικηγόρος και ο Παντελής Τσαλουχίδης, Φιλόλογος, Κριτικός Λογοτεχνίας.
Ο συγγραφέας παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο είναι η πρώτη του προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη λογοτεχνική φόρμα, ξεπερνάει δηλαδή το διήγημα και προχωρά προς τη νουβέλα και το μυθιστόρημα.
«Τα όσα αναφέρονται για ιστορικά ή πολιτικά γεγονότα είναι πραγματικά. Δεμένα πάντα με το στοιχείο της μυθοπλασίας. Για παράδειγμα τα όσα αναφέρονται για την τύχη των περιουσιών των Εβραίων έχουν ως βάση τα όσα συνέβησαν στην γειτονική μας Θεσσαλονίκη, αλλά και γιατί όχι και στη Βέροια. Οι αναφορές για περιουσίες που έγιναν την περίοδο αυτή αλλά και το πώς μεγάλωσαν τα επόμενα χρόνια στηρίζεται σε πολλά παραδείγματα. Δεν λείπει επίσης ο κοινωνικός πολιτικός σχολιασμός για τα χρόνια αυτά αλλά και για τα σημερινά της αλλαγής κυβερνήσεων, και φτάνει η ιστορία μας μέχρι την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο του «δημοσιογραφικού σιναφιού». Πολλά σχόλια δηλαδή (σαν ένα είδος αυτοκριτικής) για τον τρόπο που δρουν πολλά ΜΜΕ, για τον ρόλο των σοσιαλ μιντια, για τις εργασιακές συνθήκες κ.α»