Στα 9 εκατ. ευρώ κοντεύουν να φτάσουν οι οφειλές των πολιτών στο Δήμο Βέροιας, αφού τα χρέη αβγατίζουν ή παραμένουν απλήρωτα εδώ και χρόνια, πόσο μάλλον τα τελευταία, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τις πόρτες χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου κάνουν αγώνα δρόμου για να εισπράξουν τις οφειλές, έχουν μπλοκάρει και λογαριασμούς οφειλετών, αλλά όπως δήλωσε στον «ΛΑΟ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, με το ακατάσχετο είναι δύσκολο να προχωρήσουν σε εισπράξεις.
«Αυτή η ιστορία δείχνει πόσο άσχημη είναι η οικονομική κατάσταση των δημοτών. Κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στις μικρές κοινωνίες και τους Δήμους. Κι αυτό αφορά όλους τους πολίτες, όλων των κατηγοριών» τονίζει ο αντιδήμαρχος.
Οι οφειλές, οι οποίες προσαυξάνονται κάθε χρόνο, αφορούν σε πρόστιμα του ΚΟΚ, της χρήσης κοινόχρηστων χώρων, στο 0,5% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε φόρους καταστημάτων, σε ανείσπρακτα ενοίκια, σε καταλογισθέντα χρέη (που «κληρονομήθηκαν» από Δήμο που συνενώθηκε), στην επιστροφή προνοιακών επιδομάτων, στα τέλη άρδευσης κ.α.
Ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει στην κατηγορία κάτω των 300 ευρώ, πολλά όμως έχουν αρκετά μηδενικά πίσω από τον αριθμό.
«Δυστυχώς, ούτε το μπλοκάρισμα λογαριασμών, ούτε και οι οχλήσεις του Δήμου προς τους οφειλέτες, έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος οικονομικών.
Όπως φαίνεται λοιπόν εκ του αποτελέσματος, κανένα εισπρακτικό μέτρο δεν έχει τη δυναμική να αποδώσει, αφού η κρίση έχει εισχωρήσει βαθιά στη ζωή των πολιτών όλης της χώρας και δυσχεραίνει όχι μόνο την καθημερινότητά τους αλλά και την ανταπόκρισή τους σε οφειλές προς τρίτους. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις των κακοπληρωτών, που «εκμεταλλευόμενοι» την κρίση, διαγράφουν από τις προτεραιότητές τους, οικονομικές υποχρεώσεις.
Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος ελπίζει πλέον στον νέο νόμο που απαλείφει τις προσαυξήσεις ευελπιστώντας με τον τρόπο αυτό να εισπράξει τουλάχιστον το αρχικό ποσό.
«Είναι κατανοητό, μας είπε ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης, ότι ο κόσμος με την κρίση και τους φόρους δυσκολεύεται, αλλά και ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει. Και θα πρέπει οι πολίτες να τον προσέξουν περισσότερο διότι είναι το σπίτι τους και τα έσοδα επιστρέφουν στην πόλη».
Σοφία Γκαγκούση