Διενέργεια άτυπου δημοψηφίσματος στη Βέροια

Διενέργεια άτυπου δημοψηφίσματος στη Βέροια

Του Ιωάννη Καπανίδη, Δικηγόρου

 

Αφορμή για τη νέα  δημοσίευση έλαβα αφενός μεν από τα πολλά τηλεφωνήματα για το δημοσίευμα της  5/10/2016 [με υποδείξεις και παρατηρήσεις ] και αφετέρου  για το πρωτοφανές συμβάν για τα ελληνικά χρονικά :  4 πρώην Δήμαρχοι που καλύπτουν  34 χρόνια  θητείας  του Δημαρχιακού αξιώματος ,  να συνδράμουν στις  ενέργειες του νυν Δημάρχου κ. Βοργιαζίδη για το θέμα της αναοριοθέτης .

 Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Δημάρχους  . Η ενέργεια αυτή καταδεικνύει ότι όλοι μαζί έχουμε την δυνατότητα να κρατήσουμε ζωντανή την πόλη μας  και να την παραδώσουμε καλύτερη στις επόμενες γενεές .

Σχετικά τώρα με το προηγουμενο δημοσίευμα , δηλ. την ανάδειξη της αρχαίας ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού , εχω να συμπληρωσω και σε σχέση με το δημοσίευμα της 8/10/2016  στην εφημερίδα σας  : 

Μηχανικοί με ενημέρωσαν ότι τεχνικά  είναι δυνατή η κατασκευή   του έργου το οποίο θα αναδεικνύει την αρχαία οδό  , εις το διηνεκές  , όπως επιβάλλει  ο το Σύνταγμα , νόμος  καθώς επίσης και η ατιολογική έκθεση του  νόμου  , καταχωμένη  δηλ. στην θέση που  βρίσκονταν στην ουσία  και επισκέψιμη σε σημεία που είναι εφικτή …

Όσοι θέλουν να έχουν άποψη και για τεχνικά μέσα ας ανατρέψει στο διαδίκτυο να δει κατασκευές στομετρό Αθηνών και στο υπό κατασκευή μετρό  της Θεσσαλονίκης .. Οι γραμμές  «τρέχουν» δίπλα σε δρόμους αρχαίους  αλλά και  κτίσματα αρχαία ..

Η  ΠΡΟΤΑΣΗ 

Νομικά και τεχνικά εφικτή για το καλό της πόλης μας

 Άμεσα  τεχνικοί  με  ευθύνη του Δήμου και ενδεχομένως με  βοήθεια ειδικών  συντάσσουν  την μελέτη – υπάρχουν κονδύλια της Ε.Ε. για ανάλογα  έργα -  και υποδεικνύουν τρόπο ή τρόπους ανάδειξης της αρχαίας οδού με το πιο πάνω σκεπτικό .  Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη  στην  συνέχεια  προκαλείται  ΑΤΥΠΟ  τοπικό δημοψήφισμα  με ευθύνη του Δήμου , με ερωτήματα :

Α} Μονοδρόμηση της Μητροπόλεως :   ΝΑΙ ή ΟΧΙ .

Β} Αναοριοθέτηση της πόλης της Βέροιας  :  ΝΑΙ ή ΟΧΙ .

Με βάση τα αποτελέσματα  του δημοψηφίσματος  καμμία δύναμη [ πολιτική , ΚΑΣ κτλ ]   δεν  δύναται να  σταθεί εμπόδιο .  

Τονίζω το  ΑΤΥΠΟ , διότι αν και υπάρχει η πρόβλεψη στο άρ. 216 του ν. 3463/2006, μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα Π.Δ. οπότε τα θέμα  δεν δεσμευει νομικά τον Δήμο  αλλά  είναι  όπλο «καταλυτικό» . 

Απορίας άξιο είναι ότι  ενώ έχουν παρέλθει 10 χρόνια από την ψήφιση του νόμου κανένας δεν μερίμνησε για  την έκδοση του Π.Δ. Προφανώς [άποψη μου ] κανείς δεν θέλει την εφαρμογή της άμεσης  Δημοκρατίας  στην πράξη .

Όσοι ενδιαφέρονται  για πληρέστερη πληροφόρηση έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν στο διαδίκτυο :

• «Δήμος Σαλαμίνας  τοπικό δημοψήφισμα  20.3.2016»

• Νόμος 3463/2006  αρ.216 

Τα προβλήματα είναι απλά , πολύ απλά .

Θέλει  εντοπισμό του στόχου , προσήλωση σε αυτόν και  συνεχή πίεση στην κεντρική κυβέρνηση και  σε όποιον κατέχει την θέση του υπουργού πολιτισμού, του αρμόδιου για το ΚΑΣ κτλ.

Ο στόχος είναι – στην τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουμε  όλοι  –  η διάσωση της πόλης μας , με παράλληλη ανάδειξη της αρχαίας οδού …όπως  στην προηγούμενη επιστολή ανέπτυξα 

Ισως κάποιοι σκεφθούν ότι ο χαρακτηρισμός των προβλημάτων ως απλών να είναι ατυχής , θα αντιλέξω  ΚΑΘΕΤΑ  &  ΣΦΌΔΡΑ  με παράδειγμα που το ζούμε όλοι και εξηγώ . 

Πριν από δεκαετίες , ο τότε  Δήμαρχος κ. Α.Βλαζάκης , που όπως αποδεικνύεται από την ιστορία , έβλεπε πολύ μπροστά  για πάρα πολλά θέμτα , αλλά στο εξεταζόμενο θέμα - για τα ανενεργά στρατόπεδα – υπέδειξε την λύση να μεταφερθούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες και όχι μόνο , στο υπερσύγχρονο σήμερα δικαστικό μέγαρο  που όλοι  το  απολαμβάνουμε.

Γνωρίζετε  ότι  δίπλα ακριβώς στο δικαστικό μέγαρο -  όπου σταθμεύουν τα εκατοντάδες οχήματα - υπάρχει  πρόβλεψη για την ανέγερση της αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας?

Γνωρίζεται ότι μετά τον χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης , έχει καθοριστεί χώρος, πολλών στρεμμάτων , για την ανέγερση κτηρίου για την αντιπεριφέρεια Ημαθίας  ? 

Γιατί επετεύχθη  ΜΟΝΟ η ανέγερση του δικαστικού κτηρίου ?

 Η απάντηση είναι πολύ απλή…. πάρα πολύ απλή …και εξηγώ….  

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας , που είχα την τιμή να συμετέχω το διάστημα εκείνο στην Διοίκηση , ΑΡΠΑΞΕ την ευκαιρία από «τα μαλλιά»  έχοντας πάντα δίπλα τον κ. Βλαζάκη αλλά και τον κ. Χασιώτη .

Δεν χάθηκε ούτε μία ημέρα !!

Όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί  και Γ.Γραμματείς επισκέφθηκαν  τα παλιά δικαστήρια και «τρίβαν τα μάτια τους»  για την κατάντια δικηγόρων δικαστικών υπαλλήλων  και δικαστών .

Φωτογραφικό υλικό δικαστών και δικηγόρων μέσα στα μικρά  δωμάτια εν ώρα απονομής Δικαιοσύνης […]  παρελήφθησαν από όλους τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά  και τους αρχηγούς των κομμάτων … αλλά και τον τότε Πρωθυπουργό !! ο οποίος παρουσία του κ. Βλαζάκη και του τότε Υπουργού Άμυνας  κ. Τσοχατζόπουλου , δήλωσε «..προχωρήστε γρήγορα και εάν  βρεθεί εμπόδιο  ενημερώστε με προσωπικά …!!»

Ο Δ.Σ. Βέροιας  σχεδόν καθημερινά «ΗΛΕΓΧΕ»  την πρόδοο των εργασιών όσο και εάν φαίνεται περίεργο …

Ο Δ.Σ. Βέροιας  έφτασε στο γραφείο του τότε Πρωθυπουγού , διότι κάποιος Υπουργός  είχε άλλη άποψη …. και παρακάμφηκε σε χρόνο περίπου 30  λεπτών !!!

Ο Δ.Σ. Βέροιας ενημέρωσε για το θέμα του δικαστικού μεγάρου  και τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης  κ. Κώστα Καραμανλή ….. για τον αυτονόητο λόγο …

Όχι γραφειοκράτες δεν  σταμάτησαν τις ενέργειες του ΔΣ Βέροιας , ούτε Υπουργοί . Απλά είχαμε ξεκάθαρη θέση , είμασταν μία γροθιά και δεν  χάσαμε στην πορεία τον στόχο ….. Το τέρας της γραφειοκρατίας  πολλές φορές είναι δικαιολογία για κάποιους  που δεν θέλουν να  «σπάσουν αυγά»..

Γι αυτό χρησιμοποιώ την λέξη απλά προβλήματα . Η δύναμη δε του Δήμου Βέροιας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν   ενός επαρχιακού  Δικηγορικού Συλλόγου , αλλά η διαφορά ήταν στον τρόπο … [δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο ]

Ερώτηση καλοπροαίρετη :

Θεωρεί κάποιος ότι οι πλάκες της ΕΓΝΑΤΙΑΣ , όπως είναι τοποθετημένες ανάμεσα σε κάδους σκουπιδιών , αποτσίγαρα των συμπολιτών μας είναι ανάδειξη αρχαίου μνημείου ?

Είναι ανάδειξη αρχαίου μνημείου  τα λουλούδια που τοποθετεί λίγες ημέρες πριν  από  τους  εορτασμούς  ο  Δήμος , έμπροσθεν του Δημαρχείου ?

Μπορεί κάποιος να φανταστεί π.χ. το τμήμα έμπροσθεν του Δημαρχείου κάτω από  ειδικό γυαλύ ορατό την ημέρα  και   φωτισμένο το βράδυ ? 

Μπορεί κάποιος να φανταστεί το τμήμα  που είχα την τύχη  να το επισκεφθώ σε εκδήλωση και βρίκεται κάτω από το πεζοδρόμιο και τα θεμέλια μίας οικοδομής ,  επισκέψιμο ?

Ανάδειξη της αρχαίας οδού , κατά την άποψη μου  , σημαίνει σεβασμός  με την θέαση της  ΕΓΝΑΤΙΑΣ εκεί που πραγματικά βρέθηκε , αντιγράφω  για 2η φοράαπότην απόφαση του ΣτΕ : 

«..προκύπτει ότι τα αποκαλυπτόμενα  με την αρχαιολογική  έρευνα  πρέπει να διατηρούνται  ορατά και επισκέψιμα  και να αναδεικνύονται στην σύγχρονη  κοινωνική ζωή , με την λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασία τους ...».

Θα κλείσω  την επιστολή αυτή με την ευχή οι αρμόδιοι να  κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες . ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι η πόλη μας δεν έχει περιθώρια  για ακόμη μεγαλύτερο μαρασμό , είμαστε υποχρεωμένοι να συγκλίνουμε όλοι με αίσθημα ευθύνης  για το καλό της πόλης μας  .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου...

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15 νέα σημεία μέσω του WiFi4GR

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15...

Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε...

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία...

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο νέος Υπουργός Αγροτικής...

Παράταση της συμφωνίας ΚΕΕΕ - Αυτοδιαχείρισης Δικαιωμάτων

Παράταση της συμφωνίας ΚΕΕΕ - Αυτοδιαχείρισης...

Παράταση μέχρι 31/12/2024 δόθηκε στη συμφωνία μεταξύ ...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης εκπαιδευτικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...