Μετά τη δημοσίευση του άρθρου του δικηγόρου Ιωάννη Καπανίδη στην εφημερίδα μας σχετικά με την οδό Μητροπόλεως, με διαδικτυακό σχόλιό του παρέπεμψε για το θέμα της αναοριοθέτησης στον Καλλικράτη και συγκεκριμένα στο άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ανατρέξαμε στη συγκεκριμένη νομοθεσία και διαπιστώσαμε ότι αφορά την διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Καπανίδη μας επισήμανε ότι η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η αναοριοθέτηση της πόλης, δίδει την δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να χρησιμοποιήσει και αυτό το μέσο αν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο.
Να επισημάνουμε ότι τοπικά δημοψηφίσματα έχουν διενεργηθεί στην Πάρο το 2014 και στη Σαλαμίνα τον προηγούμενο Μάρτιο, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο υφίσταται ένα νομικό ζήτημα αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες κανονιστικές διατάξεις (Προεδρικό Διάταγμα) για την οργάνωσή τους.
Επομένως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο θα παράγει δεσμευτικές έννομες συνέπειες το δημοψήφισμα αν και στην περίπτωσή μας το θέμα της αναοριοθέτησης όπως έχει ειπωθεί είναι πλέον καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό. Συνακόλουθα στον αντίποδα θα πρέπει να σταθμιστεί η πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει το δημοψήφισμα στα κέντρα εξουσίας. Ασχέτως δηλαδή από την τυπική εγκυρότητά του, ίσως αποτελέσει ένα πολιτικό και όχι νομικό όπλο που θα ενισχύσει την φωνή της πόλης.