Με αφορμή την τοποθέτηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα την 30η Σεπτεμβρίου στη Βουλή σχετικά με την συζήτηση σε επίκαιρη επερώτηση για την αποσυμφόρηση των νησιών, η ΠΟΣΥΦΥ με ανακοίνωσή της απαντάει σε αναφορές που έχουν σχέση με την φύλαξη των βορείων συνόρων της χώρας, με τις μεταναστευτικές ροές που εισήλθαν κατά το παρελθόν αλλά κυρίως με το πόσο καλά ή όχι κάναμε την δουλειά μας τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος Π. Χαρέλας και ο Γ.Γ. Ι. Τοτονίδης αναφέρουν τα εξής:
«Πολλές φορές δυστυχώς ένας εργασιακός κλάδος μπορεί να γίνει «σάκος του μποξ» ή καλύτερα, αντικείμενο πολιτικής αντιπαλότητας. Πόσο δε μάλλον, όταν αναφέρεται ότι τα σύνορα δεν φυλάσσονταν αλλά και τι γίνανε οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ως συνδικαλιστικός φορέας που υπερασπίζεται τους εργαζομένους αλλά και την εργασία που προσέφεραν και προσφέρουν αυτοί, είμαστε υποχρεωμένοι στα πλαίσια που ορίζει η πολιτεία να τοποθετηθούμε.
Ειδικότερα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό, πως οι μεταναστευτικές ροές στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 ήταν σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους αλβανικές. Αυτές δηλαδή των οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία που καθημερινά εισέρχονταν στη χώρα κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Προφανώς λοιπόν (και ευτυχώς) δεν δημιουργήθηκαν κέντρα φιλοξενίας αλλά και ανοικτές δομές για να τους φιλοξενήσουν. Στο ερώτημα του κ. Υπουργού για το τι απέγιναν οι εκατοντάδες αυτές ροές στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και έπειτα, οι καθημερινές μεταγωγές στους μεθοριακούς σταθμούς με λεωφορεία, οι διοικητικές απελάσεις και επαναπροωθήσεις, μαρτυρούν τι απέγιναν αυτοί. Η προσφορά των συνοριακών φυλάκων τόσο στη μεθοριακή γραμμή όσο και στην ενδοχώρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Συμβάλλαμε στη φύλαξη των συνόρων και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Καταφέραμε να επανακτήσουμε την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Οι πραγματικές μάχες με την διασυνοριακή εγκληματικότητα και οι νεκροί συνάδελφοί μας στη μεθοριακή γραμμή των βορείων συνόρων δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την φύλαξη των συνόρων της χώρα μας. Δεν ήταν όλοι οικονομικοί μετανάστες. Η διασυνοριακή εγκληματικότητα είναι πάντα αλληλένδετη με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Κάθε αμφισβήτηση για αφύλακτα σύνορα στο παρελθόν δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον ως προσβολή στους συναδέλφους που χάσαμε σε συμπλοκές στα βουνά της μεθορίου. Μπορεί οι ελλείψεις να είναι πολλές, το προσωπικό ελάχιστο και οι δυσκολίες τεράστιες, αλλά η φύλαξη των συνόρων πραγματοποιούνταν με όλες μας τις δυνάμεις.
Από την άλλη, για μία ακόμη φορά η τοποθέτηση του Υπουργού πως αρχικά κατά την έναρξη των ροών το 2015 ο έλεγχος των εισερχομένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν γινόταν λόγω ελλείψεως τεχνολογικού εξοπλισμού, έρχεται να επαναεπιβεβαιώσει αυτά που είχε επαναλάβει η ΠΟΣΥΦΥ και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί ότι οι έλεγχοι δεν γινόταν στο 100% των ροών στις αρχές από τη νησιωτική χώρα αφού με στοιχεία το αναφέρει επακριβώς ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή.
Τέλος, θεωρούμε πως η φύλαξη των συνόρων είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα και η προάσπιση του αισθήματος ασφάλειας της κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική και κομματική αντιπαλότητα. Αποτελούν αρχές και αξίες που η Ελληνική Αστυνομία και τα Σώματα ασφαλείας γενικότερα υπηρετούν διαχρονικά και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να διαφυλάττουν».