Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στα χρονικά Ελλάδας και Ρωσίας, αναφορικά με τη σύγκλιση της Μικτής Διυπουργικής Ελλάδας-Ρωσίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί 7 και 8 Νοεμβρίου στη Μόσχα, ωστόσο αναβλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στην ατζέντα της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας ήταν μεταξύ άλλων και οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με τη χώρα μας να ζητά επίσημα την εξαίρεση κάποιων ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρώσικο εμπάργκο.
Το διπλωματικό επεισόδιο ξεκίνησε όταν η Αθήνα ζήτησε από τη Μόσχα να αντικατασταθούν από Ρώσους οι τέσσερις αξιωματούχοι στη Διυπουργική με καταγωγή από την Κριμαία, καθώς Ε.Ε. και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά της Ουκρανίας. Η απάντηση της Μόσχας ήταν ξεκάθαρη: «Για εμάς η Κριμαία είναι ό,τι και η Μόσχα. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.»
Αποτέλεσμα του διπλωματικού αυτού επεισοδίου ήταν η Μικτή Διυπουργική (αποτελούμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και άλλους υπηρεσιακούς αξιωματούχους) να μείνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο.
Θυμίζουμε ότι η πρώτη ελληνορωσική διπλωματική κρίση ήρθε όταν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με δριμεία ανακοίνωση την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντί για τη Ρωσία, ο επιχειρηματίας των bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ.