Εύλογες ανησυχίες εκφράζουν παραγωγοί και συνεταιριστές στην Ημαθία για τη σημερινή κατάσταση στην αγροτική οικονομία, πόσο μάλλον με τα στοιχεία που έρχονται από τη μακρινή Κίνα και δείχνουν τη δυναμική που αναπτύσσει σε παραδοσιακά ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, μπαίνοντας όλο και περισσότερο σε ‘δικές μας’ αγορές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και πρόσφατες προβλέψεις του αμερικανι¬κού υπουργείου γεωργίας (USDA), άνοδο 3% στους 13,5 εκατ. τόνους θα σημειώσει η κινεζική παραγωγή ρο¬δάκινων και νεκταρινιών τη σεζόν 2016/2017, συνεχίζοντας την ανοδι¬κή της πορεία καθώς βγαίνουν σε πα¬ραγωγή νέες φυτεύσεις. Μά¬λιστα, σε σύγκριση με την παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία σύμφωνα με το USDA σταθεροποιείται σχετικά χαμηλά- η αντίστοιχη κινεζική κινείται ανοδικά ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνει και το μερίδιό της στην αγορά για ροδάκινα και νεκταρίνια, αφού η Ευρώπη είναι α¬κόμα δέσμια του ρωσικού εμπάργκο.
Επιπλέον, σε επίπεδα-ρεκόρ θα κι¬νηθούν για 3η συνεχόμενη χρονιά οι κινεζικές εξαγωγές από τους 14.000 τόνους στους 100.000 με τις μεγαλύτερες αποστολές να κατευθύνονται σε Ρωσία και Βιετνάμ.
Γενικά, η διεθνής παραγωγή τη νέα σεζόν εκτιμά το USDA ότι θα φτάσει τους 20 εκατ. τόνους και η άνοδος α¬πό την Κίνα θα αντισταθμίσει απώλειες για τα προϊόντα αυτά από την Ε.Ε., την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Μειωμένη σχεδόν 6% θα είναι η παραγωγή της Ε.Ε. το 2016-2017, φτάνοντας για τους 3,917 εκατ. τόνους το 2015/2016, κυρίως λόγω του δυσμενούς καιρού σε Ισπανία και Ιταλία. Σημαντική θα είναι και η μείωση κατά 11% των ευρωπαϊκών εξαγωγών για τα ροδάκινα και νεκτα¬ρίνια λόγω και της επέκτασης του ρω¬σικού εμπάργκο ως το 2017. Στις ΗΠΑ θα σημειωθεί μείωση παραγωγής για 6η συνεχή φορά φτάνοντας το 2017 στους 863.000 τόνους (-3% από πέρσι).
Λιγότερα κεράσια τη νέα σεζόν από Ε.Ε. και Τουρκία
Μειωμένη κατά 11% θα είναι η ευρωπαϊκή παραγωγή κερασιών για το 2016-2017, φτάνοντας τους 655.000 από τους 736.000 τόνους, που ήταν πέρσι, σύμφωνα με το USDA. Παρά την αύξηση από Πολωνία και Ισπανία η παραγωγή σε Ιταλία και Ελλάδα αναμένεται μειωμένη (όπως και φέτος). Μειωμένη κατά 15% θα είναι το 2016/2017 η παραγωγή κερασιών της Τουρκίας, αγγίζοντας τους 475.000 τόνους, όμως αυτό δεν εμποδίζει τη χώρα να συνεχίζει να διεκδικεί μερίδια αγοράς τόσο στη Ρωσία όσο και σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, ή Βρετανία και η Ιταλία, καθώς προχωρά σε αναδιάρθρωση δέντρων για να διευρύνουν τις εξαγωγές τους. Σημειώνεται αύξηση φυτεύσεων κατά 33% τα τελευταία 5 έτη.
Ανάγκη στρατηγικής παρέμβασης
Μέσα σ’ αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο συνεχώς εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού κινούνται οι ελληνικοί συνεταιρισμοί, με τα μύρια προβλήματα ως προς τις αποζημιώσεις, την υψηλή φορολογία, τις μη ανταγωνιστικές τιμές των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων κ.ά. Ασφαλώς το ζήτημα είναι τεράστιο και επιβάλλεται η ελληνική Πολιτεία μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς -και ενδεχομένως την Αυτοδιοίκηση- να κινηθούν συντονισμένα και στρατηγικά, ώστε να μην βγουν εντελώς τα ελληνικά προϊόντα από τις αγορές, και σε κάθε περίπτωση να καθορίσουν πολιτικά την επόμενη μέρα των προϊόντων στα οποία βασίζεται εδώ και πολλά χρόνια η οικονομία στην Ημαθία.