Στις μέρες της οικονομικής κρίσης, το κυκλοφοριακό της Βέροιας, μίας μικρής πόλης των 45.000 κατοίκων, επανέρχεται τακτικά στο προσκήνιο του πολιτικού σχεδιασμού. Επίκεντρο της συζήτησης και αποδέκτης πολλαπλών πειραματισμών αποτελεί πάντοτε η Μητροπόλεως, μία πολύπαθη εμπορική οδός, που συχνά κατηγορείται για δημιουργία μικρο-μποτιλιαρισμάτων, τα οποία συνήθως δεν ξεπερνούν τα δύο με τρία λεπτά.
Ύστερα από μία αποτυχημένη απόπειρα μονοδρόμησης της οδού το 1995, η οποία προκάλεσε πλήθος καταγγελιών από κατοίκους και επιχειρηματίες για μείωση τζίρου και δημιουργία χειρότερων μποτιλιαρισμάτων από αυτά που επιδίωκε να ανακουφίσει, από το 2004 η Μητροπόλεως λειτουργεί ξανά ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Πρόσφατα, ωστόσο, τα σενάρια για μονοδρόμηση της Μητροπόλεως επανήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας μονοδρόμηση της Βενιζέλου και των γειτονικών οδών, με τις προτάσεις να πέφτουν, εντέλει, στο κενό, καθώς δεν είχαν συνυπολογίσει έναν ουσιαστικό παράγοντα, τη διέλευση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι συνεχείς παρεμβάσεις καλλωπισμού στην πόλη, έχουν στενέψει πλέον τόσο τους δρόμους της Βέροιας, που τα λεωφορεία δεν χωρούν να περάσουν.
Την κατάσταση έρχεται να περιπλέξει η ανακάλυψη τμημάτων της ρωμαϊκής οδού, κατά τις ανασκαφές του 1995, τα οποία με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, ανακηρύχτηκαν διατηρητέα. Οι πέτρες της ρωμαϊκής οδού φυτεύτηκαν ανάμεσα σε γρασίδια, προς μεγάλη σαστιμάρα των κατοίκων, για να απομακρυνθούν οι περισσότερες, μερικά χρόνια αργότερα, διευκολύνοντας τη ροή της κίνησης. Η επικείμενη αναοριοθέτηση όλης της Βέροιας σε αρχαιολογικό χώρο, έρχεται να συμβάλει, τώρα, στο επίμαχο ζήτημα της κυκλοφορίας στη πόλη, με την Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κα. Αγγελική Κοτταρίδη, να προαναγγέλει ότι η ρωμαϊκή οδός θα επιστρέψει στην υπέργεια θέση της, ώστε να υπάρχει στην οδό Μητροπόλεως ένα ακόμη πολιτιστικό σημείο ανάδειξης στην πόλη.
Σύμφωνα με τις προθέσεις της αρχαιολογίας και της Δημοτικής αρχής, σε αυτήν τη φάση, η Βέροια χρειάζεται ένα σχέδιο πόλης που να συνδυάζει την ανάδειξη των αρχαίων, τη διοχέτευση της κυκλοφορίας, τη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ, μεγάλα πεζοδρόμια, τροφοδότηση των καταστημάτων και μία υγιή κίνηση της αγοράς. Όλα αυτά στην καρδιά της Βέροιας, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης. Γι΄αυτό κάποιοι έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν για πεζοδρόμηση όλου του κέντρου, προβάλλοντας την πεζοδρόμηση της αγοράς, ως ένα επιτυχές παράδειγμα. Όπως δήλωσε η κα. Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, «Στο πεζόδρομο της αγοράς, φορτηγά και μηχανάκια κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Εμείς θα είμασταν σύμφωνοι με την ανάδειξη των αρχαίων και μία πιθανή μονοδρόμηση ή πεζοδρόμηση της Μητροπόλεως, αρκεί βέβαια να γίνει πρώτα μία σωστή κυκλοφοριακή μελέτη που να μπορεί να εφαρμοστεί. Και φυσικά, να ερωτηθούν οι δεκάδες καταστηματάρχες που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους στη Μητροπόλεως».
Μία πόλη γεμάτη με πέτρες, αρχαίες και νέες, χωρίς ίχνος πραγματικού πράσινου, δεν θα ευχαριστήσει τους κατοίκους της Βέροιας, οι οποίοι στην καθημερινότητά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και ημιαπασχόλησης, αγωνιούν για τις ανεξόφλητες οφειλές τους σε δημόσιο και ιδιώτες και ταλαιπωρούνται, καθημερινά, από τις συνέπειες μίας πολυσυζητημένης αστικής ανάπλασης που τους αγνόησε επιδεικτικά. Η σιωπή των κατοίκων εκλαμβάνεται ως συναίνεση, με την πόλη να μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τσιμεντένιο, έρημο πάρκο ενώ οι επίσημοι φορείς εμμένουν σταθεροί στη θέση τους ότι, στην πραγματικότητα, εξανθρωπίζεται και ότι στο μέλλον θα ακμάσει οικονομικά.
Στεφανία Βερροιώτου