Ξεχώρισε για τη σπιρτάδα και το χιούμορ της η βιολόγος-ιχθυολόγος της Π.Ε. Ημαθίας Δέσποινα Σπορέλα, στην ημερίδα που έγινε στη Σκύδρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Η κ. Σπορέλα αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν το φρέσκο ψάρι, από το νωπό και το μπαγιάτικο. «Τα φρέσκα ψάρια αλιεύονται πριν από μερικές ώρες, τα νωπά μέχρι και 10 μέρες πριν, και τα μπαγιάτικα ξέχασαν… το πότε ζούσαν στο νερό» τόνισε η κ. Σπορέλα.
Επί της ουσίας, το φρέσκο ψάρι είναι άοσμο, το δάχτυλό μας δεν αφήνει αποτύπωμα όταν το πιέζουμε, έχει καθαρό μεταλλικό χρώμα και είναι γυαλιστερό με λέπια σφιχτά κολλημένα πάνω του. Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν, ενώ τα βράγχια έχουν έντονα ζωηρό κόκκινο χρώμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι λιγότερο έντονα στα νωπά ψάρια και απουσιάζουν εντελώς από τα μπαγιάτικα.