Ομιλία στη Βουλή έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στην τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα που ρυθμίζουν την λειτουργία του ΕΛΓΑ, αναφορικά με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και τις αποζημιώσεις. Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατίθεται για 5η φορά και δεν γίνεται αποδεκτή, αν και έχει τη συναίνεση των περισσότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/uFRpo0AY6E8
Για το θέμα της τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε:
Τουλάχιστον να συμφωνήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -που φαίνεται ότι συμφωνούν- στην τροπολογία που έχουμε καταθέσει για να υπάρχει πίεση. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτήν η κατάσταση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα κόστος. Υπάρχουν άλλες εξαιρέσεις για τα ερευνητικά ιδρύματα, στα οποία δεν υπάρχει κόστος για το κράτος. Και εδώ δεν υπάρχει κόστος κανένα και καμία δαπάνη. Καταθέσαμε και ερώτηση και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Υπουργό Οικονομικών το καλοκαίρι. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας απαντάει για άλλα θέματα -ο κ. Μπόλαρης συγκεκριμένα- και ο Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε. Και ήρθε σήμερα ο κ. Αποστόλου να μας πει ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών.
Πραγματικά πρέπει να αποφασίσετε ως Κυβέρνηση να λύσετε αυτό το θέμα, γιατί έχει σχέση και με τις αποζημιώσεις που πρέπει να πληρωθούν, του 2015, και με τις εκτιμήσεις που πρέπει να γίνουν το 2016.
Το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που περιέχει πράγματι ορισμένες θετικές διατάξεις, αλλά και πολλές προβληματικές. Όμως, το νομοθετικό έργο δεν πρέπει να εξαντλείται σε αυτά και να αφήνει στον αέρα σημαντικά ζητήματα, απέχοντας από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτελεσματικής δράσης σ’ αυτόν τον τομέα, για να πετύχουμε επιτέλους την αειφορική ανάπτυξη, η οποία είναι ο συνδυασμός κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Αυτά τα πράγματα, δυστυχώς, έχουν ξεχαστεί μέσα στην κρίση. Όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να τα ξεχνάει.
Η πρόταση για τροπολογία – προσθήκη στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, που δεν αποδέχτηκε το υπουργείο να κάνει δεκτή:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις».
Θέμα: «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κοινής ωφέλειας και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Δημόσιο.
Με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου, ρυθμίζονται οι μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α. Οι μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α. έχουν σκοπό τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών - εκτιμήσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, το γεωτεχνικό προσωπικό του ΕΛ.Γ.Α. διενεργεί ετησίως κατά μέσο όρο 400.000 εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Για την αντιμετώπιση των δαπανών που προξενούνται λόγω αυτών των μετακινήσεων, έχει θεσπιστεί από την ίδρυση του ΕΛ.Γ.Α. η καταβολή τέλους εκτίμησης σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός υποβάλλει δήλωση ζημιάς. Η θέσπιση της καταβολής τελών για την εκτίμηση των ζημιών είχε δύο στόχους, οι οποίοι και επιτεύχθηκαν. Συγκεκριμένα:
α) την κάλυψη των δαπανών που προξενούνται για την πραγματοποίηση των σκοπών του, από τα έσοδα των τελών εκτίμησης. (Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνονται τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. που προέρχονται είτε από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών είτε από οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση).
β) την αποτροπή υποβολής άσκοπων δηλώσεων ζημιάς. (Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αριθμός των δηλώσεων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και κατά συνέπεια οι άσκοπες μετακινήσεις του προσωπικού).
Η εφαρμογή των προβλεπόμενων στην Υποπαράγραφο Δ9 του ν. 4336/2015 θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. και αδυναμία στην επίτευξη των σκοπών του λόγω του έκτακτου και απρόβλεπτου χαρακτήρα των μετακινήσεων του προσωπικού. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το κόστος των δαπανών αυτών καλύπτεται από τα τέλη εκτίμησης, κρίνεται ως απαραίτητη η ένταξη του ΕΛ.Γ.Α. στις εξαιρέσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 αναφέρεται ρητά ότι εξαιρούνται και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής οι μετακινήσεις εκτός έδρας του πάσης φύσης προσωπικού που απασχολείται για τις ανάγκες προγραμμάτων ή έργων (ερευνητικών, αναπτυξιακών κλπ) των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και των Ερευνητικών Κέντρων των ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ΕΕ ή από διεθνείς οργανισμούς ή ιδιωτικά κονδύλια, εφόσον η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τα προγράμματα ή τα έργα αυτά, για τις ανάγκες των οποίων μετακινούνται. Είναι προφανές ότι στόχος του νομοθέτη είναι η μείωση των δαπανών που βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό ή το ΠΔΕ της χώρας.
Στην περίπτωση του ΕΛ.Γ.Α, οι δαπάνες για τις μετακινήσεις όχι μόνο δεν βαρύνουν το κράτος αλλά δεν βαρύνουν ούτε και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, που αποτελούν και το κύριο, αν όχι αποκλειστικό, έσοδο του ΕΛ.Γ.Α.. Συνεπώς, η ένταξη του ΕΛ.Γ.Α. στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο του.
Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου, ρυθμίζονται οι αποζημιώσεις των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α, καθώς και των απασχολούμενων σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής και εκτιμητικής διαδικασίας, των προγραμμάτων της ενεργητικής προστασίας και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, γεωτεχνικών, υπαλλήλων ή μη του ΕΛ.Γ.Α, οι οποίοι δικαιούνται, για το έργο που τους ανατίθεται, αποζημίωση ανά πραγματογνωμοσύνη, επιτόπιο έλεγχο, εποπτικό έλεγχο, αξιολόγηση και παραλαβή έργων κλπ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 3877/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4061/2012 και την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 4351/2015, καθώς και της υπ’ αριθ. 80/14270/31.1.2014 (Β΄327), κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσας κοινής υπουργικής απόφασης Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η δαπάνη που προκαλείται καλύπτεται από τα τέλη εκτίμησης (όμοια με την παράγραφο 1).
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο …
Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων «ΕΛ.Γ.Α.»
1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της Υποπαραγράφου Δ9 του ν. 4336/2015 (Α΄94) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Επίσης, εξαιρούνται και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, από την έναρξη ισχύος του, οι μετακινήσεις του πάσης φύσης προσωπικού του ΕΛΓΑ, εκτός των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 10».
2. Στο άρθρο 33 του ν. 4354/2015 (Α΄176) προστίθεται περίπτωση θ΄ ως εξής:
«θ. Της παρ.5 του άρθρου 24 του ν. 3877/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτής εκδοθείσας κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (80/14270/31.1.2014, Β 327) και των παραγράφων 14 και 2 των αριθμ. 176579/8-11-2011 και 176578/8-11-2011 κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντίστοιχα (ΦΕΚ 2691/Β/11-11-2011)».
Όλη η ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου: http://www.dim-ar.gr/?p=7855