Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9.00 μ.μ. δόθηκε στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια θεατρική παράσταση στην Ποντιακή διάλεκτο από το Σύλλογο «Φίλων της Παράδοσης Μ. Ασίας και Θράκης Νομού Ημαθίας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ». Τίτλος της θεατρικής παράστασης ήταν ΤΟ ΣΥΡΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΟΦΟΥΛΑΣ του σκηνοθέτη και ηθοποιό Πόλη Χάιτα (1902-1987
Η υπόθεση του έργου είναι παρμένη από τη ζωή και τις παραδόσεις που επικρατούσαν στον Πόντο την εποχή πριν από την Μ. Καταστροφή. Θέμα του ήταν η απαγωγή της νύφης από τον υποψήφιο γαμπρό και την παρέα του. Ήταν η εποχή που οι γονείς, ιδιαίτερα η μητέρα, είχαν αποφασιστικό ρόλο για την επιλογή της νύμφης. Κάποιες φορές όμως αυτός ο κανόνας ερχόταν
αντιμέτωπος με το συναίσθημα της αγάπης των ερωτευμένων.
Η παρουσίαση της παράστασης πρόσφερε ευχάριστη ατμόσφαιρα και πολύ γέλιο. Όλοι οι ηθοποιοί αν και ερασιτέχνες κατόρθωσαν σε μεγάλο βαθμό να ερμηνεύσουν το ρόλο τους. Πέτυχαν να παρουσιάσουν μια συνολική εικόνα του έργου με πλούσιες και ευχάριστες στιγμές.
Το θεατρόφιλο κοινό της Βέροιας ανταποκρίθηκε με την παρουσία του στην προσπάθεια του νεοσύστατου συλλόγου. Χρειάστηκε να καταβληθεί πολύς κόπος για την παρουσίαση και μεράκι. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους ιδιαίτερα στην σκηνοθετική ικανότητα του ακούραστου Αβραάμ Πελαίδη και τη σκηνογραφία του Χάρη Κουρουζίδη. Ήταν μια καταπληκτική εικόνα που θα τη ζήλευαν ακριβοπληρωμένοι επαγγελματίες των αστικών κέντρων. Όλο το έργο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Άκη Καρολίδη γνωστού στη Βέροια για την πολύτιμη προσφορά του στα θεατρικά δρώμενα της Βέροιας και της Ημαθίας.
Το θέατρο από τα πανάρχαια χρόνια ήταν προσφιλές θέαμα στον Πόντο, Είχε ψυχαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα. Απεικόνιζε τη ζωή και την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν ένα μέτρο ανάδειξης της πνευματικής αντίληψης που είχαν οι Πόντιοι για τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Ήταν η ίδια η ζωή και η ταυτότητά τους .
Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται το φαινόμενο στις πόλεις του Πόντου να υπάρχουν πολλές θεατρικές αίθουσες στις οποίες προβάλλονταν έργα αξιόλογων συγγραφέων. Είναι ευτύχημα που αυτή η πλούσια θεατρική παραγωγή συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία στην Ελλάδα στις μέρες μας. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι πολλοί ποντιακοί σύλλογοι ενδιαφέρονται για την προβολή παρόμοιων θεατρικών παραστάσεων. Έτσι μαζί με την ψυχαγωγία διατηρείται και το γλωσσικό ιδίωμα των προγόνων μας των Ποντίων. Πολλοί είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με το ποντιακό θέατρο Η παράσταση είχε απόλυτη επιτυχία και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές ακροατήριο. Να θυμίσουμε ότι όλοι οι ερμηνευτές των ρόλων του έργου ήταν ερασιτέχνες και κάποιοι από αυτούς προχωρημένης ηλικίας. Η αγάπη τους όμως και η ασίγαστη νοσταλγία για την παράδοση των προγόνων τους, τον ευλογημένο Πόντο, είναι πάντα μεγάλη.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Φιλόλογος