Η 18η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις μορφές άνοιας με σκοπό να θυμίζει και να ευαισθητοποιεί τον κόσμο για την τόσο σημαντική νόσο που επηρεάζει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μία αριθμητική αύξηση των περιστατικών της νόσου, που πιθανόν να οφείλεται στην γενικευμένη αύξηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, στις συνθήκες διατροφής και στην αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Η εμφάνιση της άνοιας οποιασδήποτε μορφής παρουσιάζεται συνήθως μετά το 65ο έτος ζωής, αλλά και 5% είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία.
Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο με σταδιακή έκπτωση της μνήμης και της κρίσης και καθώς περνούν τα χρόνια επηρεάζει σχεδόν όλες τις γνωσιακές λειτουργίες. Η αιτία που την προκαλεί είναι άγνωστη και οφείλεται στην καταστροφή των νευρώνων του εγκεφάλου. Η συνολική διάρκεια ζωής από την στιγμή της εμφάνισης της νόσου παρά την οποιαδήποτε φροντίδα (ιατρική, νοσηλευτική) κρατάει 7-8 χρόνια.
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από άνοια.
Η άνοια είναι ένα πολύπλοκο ιατρικό πρόβλημα πολυπαραγοντικής αιτιοπαθογένειας με σοβαρή επιβάρυνση για την οικογένεια και τις κρατικές ιατρικές υπηρεσίες.
Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί η διάγνωση της νόσου της άνοιας η οικογένεια η κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την ασθένεια πρέπει να είναι προετοιμασμένες και οργανωμένες ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν μία καλύτερη ζωή για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Ενημερωτικά για να βοηθηθούν στην φροντίδα τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασθένεια επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες μνήμης, κρίση, προσοχή, την διαχείριση της γλώσσας, των καθημερινών προβλημάτων από την απλή καθαριότητα μέχρι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Κανονικά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνονται συχνές εξετάσεις να γίνονται ασκήσεις μνήμης, μικρές μορφές δραστηριότητας και ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η εξέλιξη της νόσου να είναι ενήμερο το οικογενειακό περιβάλλον ώστε να έχουν και μία σωστή αντιμετώπιση των καινούργιων προβλημάτων που εμφανίζονται καθημερινά (απώλεια προσανατολισμού).
Το κόστος της αντιμετώπισης της νόσου είναι υψηλό τόσο για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που χρειάζεται. όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς. Δυστυχώς λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων η αντιμετώπιση σε οποιοδήποτε στάδιο που βρίσκεται η νόσος είναι δυσχερής, προβληματική και πολύπλοκη. Ούτε η οικογένεια αλλά ούτε και οι κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά γιατί απαιτούνται οργανωμένες υπηρεσίες και δομές που να έχουν την ανάλογη οργάνωση ώστε ο ασθενείς να έχει μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ελπίζουμε η έρευνα που γίνεται τα προσεχή χρόνια να δώσει κάποιες λύσεις στην ορθολογικότερη αντιμετώπιση της νόσου.
*Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας
νόσου Alzheimer
και συναφών
παθήσεων Νομού Ημαθίας
Νευρολόγος - Ψυχίατρος