Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης
Ο συμπατριώτης και φίλος Κώστας Κούλης σε παρέμβασή του σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο Καρατάσιος και Ιμπραήμ γράφει: «Για τη μάχη του Σχοινόλακα και την όλη δράση του Καρατάσιου στη Νότια Ελλάδα, μετά το ολοκαύτωμα της Νάουσας, περιέλαβα πολλά στο βιβλίο μου...».
Έκανα τις μέρες αυτές ένα καινούριο πέρασμα του βιβλίου του Κώστα Κούλη που τίτλο του έχει: «Ένας γέρων Αγωνιστής Νιαουστεύς θυμάται» (οι μύθοι και η ιστορία της Νάουσας). Πρόκειται για μια σκηνική/φανταστική παρουσίαση πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Μεταξύ άλλων περιγράφονται τα γεγονότα της Νότιας Ελλάδας στα οποία έλαβαν μέρος ή πρωταγωνίστησαν οι Ναουσαίοι υπο τους ονομαστούς οπλαρχηγούς τους με πρώτο τον Γερο-Καρατάσιο.
Ο κ. Κούλης παρακολουθεί τα παραπάνω γεγονότα με 8 κεφάλαια του βιβλίου του (σελ. 129-186) με τίτλους κατά το πλείστον τους τόπους που διαδραματίστηκαν ως εξής: Κεφάλαιο 24ο «Στο Μεσολόγγι». 25ο Κομπότι - Πλάκα - Πέτα. 26ο «Κάρυστος». 27ο «Τρίκερι». 28ο «Εμφύλιος σπαραγμός». 29ο «Σχοινόλακα». 30ό «Αποστρατεία». 31ο «Τέλος του μεγάλου αγώνα». 32ο «Το τέλος των μεγάλων αγωνιστών».
Όπως και ο ίδιος γράφει στον πρόλογό του, το βιβλίο στηρίζεται στην ιστορία Πλαταρίδη-Στουγιαννάκη και στον Φιλιππίδη. Αλλά και σε άλλες πηγές, μέχρι και τα αρχεία του κράτους, ώστε πρόσωπα και γεγονότα να είναι αληθινά, «απόλυτα τεκμηριωμένα». Ο συγγραφέας προσθέτει ότι δεν είχε την πρόθεση να γράψει ιστορία, αλλά, κατά τη γνώμη μου, έγραψε ιστορία και την προσφέρει με ευχάριστο και εύληπτο τρόπο.
Ευχαριστώ τον φίλο κ. Κώστα Κούλη για την υπενθύμισή του, εγώ θα γράψω 20 σελίδες σενάριο και δεν ξέρω τι να πω πρώτα. Η συμμετοχή των αγωνιστών της Νάουσας στον αγώνα για την ελευθερία του γένους είναι θαυμαστή για το κουράγιο αυτών των ανθρώπων, την πίστη τους στην Πατρίδα, το κύρος για τον επαγγελματισμό τους και τον σεβασμό που απολάμβαναν για το υψηλό ήθος την ευθύτητα και την αγαθότητά τους.
Τα κεφάλαια του σεναρίου μου, όπως τα παρουσίασα στη συνάντηση με τον Κώστα Μλιάτκα και τη Χιονία Μπλιάτκα είναι τα εξής:
Σκέπτομαι να στηρίξω το κάθε κεφάλαιο του σεναρίου με σημειώματα, όπως οι πρόσφατες δημοσιεύσεις μου: Τα Μουσουρικά, Καρατάσιος και Ιμπραήμ κ.ά. που θα ακολουθήσουν, ώστε ο σκηνοθέτης να έχει πληρέστερη εικόνα του όλου θέματος για την αρτιότερη προβολή της επανάστασης της Νάουσας του 1822. Κάθε ιδέα στο προκείμενο δεκτή.