Εδώ και δύο περίπου χρόνια λειτουργεί επί της οδού Ανοίξεως 120 στη Βέροια η Στέγη Δημιουργίας του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) του Νομού Ημαθίας, με σκοπό να στηρίξει ψυχολογικά και εκπαιδευτικά τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους, μέσα από σειρά δράσεων στοχεύοντας στον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας και στον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων στη ζωή και την κοινωνία. Το έργο του όμως, χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας – Κράτους και με την απουσία δημόσιων δομών και υπηρεσιών, γίνεται κάθε μέρα και δυσκολότερο. Για τις συνθήκες λειτουργίας και τις ανάγκες του Συλλόγου και της Στέγης του, μίλησε χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο Πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας καλώντας τον κόσμο της Βέροιας και της Ημαθίας να ενισχύσει τις δράσεις τους, που είναι σχεδόν οι βασικοί πόροι λειτουργίας του Συλλόγου.
Ενόψει και της μουσικής βραδιάς που διοργανώνει ο ΣΟΦΨΥ στις 24 Σεπτεμβρίου στη «Ρέμβη» με τους «Μελωδούς της Παράδοσης» μιλήσαμε με τον Πρόεδρο, γενικότερα για την πορεία και το μέλλον της «Στέγης Δημιουργίας» αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στη λειτουργία του.
«Αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε αυτό το σύλλογο, αυτή τη στέγη, διότι ζούμε σε έναν νομό που δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δημόσια υποδομή στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπως υπάρχουν σε άλλους νομούς. Φτιάξαμε λοιπόν, ως οικογένειες, αυτό το σύλλογο, τη μικρή μονάδα ψυχικής υγείας, σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τόσο τους λήπτες όσο και τις οικογένειές τους μέσα από την αυτοβοήθεια και την αλληλοστήριξη αλλά κυρίως να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία γύρω από την ψυχική ασθένεια. Δυστυχώς ο κόσμος είναι λίγο φοβισμένος και απομονωμένος από τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια παρ’ όλο που σύμφωνα με τις στατιστικές στην επόμενη 5ετία το 20% του πληθυσμού θα πάσχει από κατάθλιψη.
-Το σπάσατε καθόλου το ταμπού;
Πιστεύω πως έγινε μια καλή προσπάθεια, αν και δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκινήσαμε 3-4 οικογένειες και σήμερα εξυπηρετούμε σε νόμιμη βάση 45 οικογένειες και έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που είναι μόνοι τους και παίρνουν βοήθεια από το Σύλλογο.
-Υπάρχει όμως ακόμα κι ένα ποσοστό που κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί…
Ναι, δυστυχώς. Κι αυτό το δημιουργεί και η ίδια η κοινωνία αλά και τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι και διαμαρτυρίες – καταγγελίες. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διότι προσέχουν πολύ και δίνουν μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση του κόσμου. Ευτυχώς ούτε στην κοινωνία της Βέροιας είχαμε φαινόμενα άστοχων χαρακτηρισμών ή στιγματισμού. Η πόλη έχει αποδεχθεί και το σύλλογο και τις οικογένειες, διότι η ψυχική υγεία μας αφορά όλους. Με τα χρόνια και τη συνεχή ενημέρωση, πιστεύω ότι θα λείψουν ακόμα και κάποιες περιστασιακές αντιδράσεις.
-Πώς αντέχει ο Σύλλογος, κυρίως οικονομικά, σήμερα;
Ξεκινήσαμε δυναμικά, στηριχθήκαμε σε κάποιους συμπολίτες μας χορηγούς οι οποίοι είχαν αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι της κάλυψη των εξόδων, προσπαθήσαμε και με κάποιες εκδηλώσεις να συμβάλουμε στην κάλυψη των λειτουργικών μας δαπανών που δεν είναι λίγες, αλλά ομολογώ ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση. Λόγω της κρίσης κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να μας καλύψουν στο βαθμό που θα ήθελαν, οι εκδηλώσεις έχουν μειωθεί λόγω της αδυναμίας του κόσμου και αναζητούμε πόρους.
-Η εκδήλωση που διοργανώνετε στις 24 Σεπτεμβρίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση; Για την οικονομική στήριξη του Συλλόγου;
Η αλήθεια είναι ότι οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση στη «Ρέμβη» με το μουσικό σχήμα «Μελωδοί της παράδοσης» για την ενίσχυση του Συλλόγου ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα των επόμενων 2-3 μηνών. Αυτοί που κυρίως μας στηρίζουν είναι οι πολίτες της Βέροιας, τα 60 περίπου μέλη, οι φίλοι μας και οι εθελοντές γιατροί, ψυχολόγοι και πολίτες που μας βοηθούν σε εκδηλώσεις και δράσεις.
-Καμία εξέλιξη υπάρχει στα Κεντρικά Υπουργεία και Υπηρεσίες για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και τα έχετε θέσει, από τον Μάϊο, ήδη;
Επειδή τυγχάνει να είμαι και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία, μπορώ να πω ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Συμμετέχουμε σε μια επιτροπή του Υπουργείου που επεξεργάζεται το ν/σχ για την ψυχική μεταρρύθμιση και αρκεί να σας πω ότι σ’ ένα χρόνο έχουν γίνει πάνω από 10 συνεδριάσεις, έχουμε ως Ομοσπονδία καταθέσει πολύ αξιόλογες προτάσεις που επεξεργάστηκαν κορυφαίοι ψυχίατροι και νομικοί, όμως δυστυχώς, τα θέματα που συζητιούνται στην Επιτροπή από εκπροσώπους κομμάτων και φορέων, είναι τα πιο επουσιώδη και αυτά που πρέπει να μπουν για την ψυχική υγεία, ουσιαστικά, δεν συζητιούνται ποτέ, ενώ ο ένας νόμος ακυρώνει τον άλλο.
-Το κείμενο ομοφωνίας που καταθέσατε σε πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου σας και υπογράφηκε από τους φορείς του νομού και την Αυτοδιοίκηση, τι τύχη είχε;
Με το κείμενο αυτό, που στείλαμε εδώ και μήνες στο Υπουργείο κάναμε προτάσεις ώστε να προωθήσουμε από κοινού κάποιες προτεραιότητες για τα θέματα της ψυχικής υγείας στο Νομό μας. Δεν έχουμε καμία εξέλιξη επ’ αυτού, κανένα ενδιαφέρον από την πολιτεία, όμως εμείς θα το κινήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε τον αγώνα μας, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε χρήματα. Μάλιστα στις 10 Οκτωβρίου που είναι η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις που θα αφορούν στην ενημέρωση του κόσμου.
-Σε τοπικό επίπεδο (Δήμος, Αντιπεριφέρεια, φορείς) υπάρχει στήριξη;
Γίνονται κάποιες συζητήσεις και επαφές. Πιστεύω ότι η συνεργασία που ξεκίνησε με την υπογραφή του κειμένου ομοφωνίας, θα συνεχιστεί. Αυτό που θέλουμε , κυρίως, είναι να καταλάβει ο κόσμος της Βέροιας και της Ημαθίας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κοινωνική υποδομή στο επίπεδο της ψυχικής υγείας που μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να τις βγάλει από την απομόνωση και να κάνει κάποια άτομα λειτουργικά, εντάσσοντάς τα στην κοινωνία. Υπ’ αυτή την έννοια καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Σοφία Γκαγκούση