Στο χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών για «πάγωμα» των παλαιών οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, που έχουν συσσωρευτεί λόγω αδυναμίας πληρωμής τους εδώ και χρόνια, απάντησε θετικά, με δημόσια δέσμευσή του ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Όπως είπε, οι παλιές οφειλές θα «παγώσουν» μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, με την προϋπόθεση να είναι συνεπείς με τις τρέχουσες οφειλές τους. Για το «νέο», μίλησε χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 και τον «ΛΑΟ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Βέροιας κ. Θωμάς Ζιώγας.
«Κατ’ αρχάς, είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, να γίνει η κεφαλοποίηση των παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό ως εξαγγελία, σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα επιμέρους και εάν εγκριθεί και ψηφιστεί τελικά θα φανούν στην εξέλιξη και στην υλοποίησή του».
-Δεν μιλάμε πάντως, για διαγραφή των οφειλών…
Η σκέψη της ΓΣΕΒΕΕ όταν το πρότεινε αυτό, ήταν πως με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να εισπράξει το ταμείο (ΟΑΕΕ) και τις καινούργιες και τις παλιές οφειλές. Θα πρέπει να παγώσουν οι παλιές και να παρακρατηθούν σταδιακά από τη σύνταξη, όταν έρθει η ώρα. Διότι υπάρχουν συνάδελφοι που βρίσκονται λίγο πριν την σύνταξη αλλά δεν μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, λόγω οφειλών και συνάδελφοι που δεν μπορούν, λόγω χρεών στο ΟΑΕΕ, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα. Η πρότασή μας αυτή δεν νομίζουμε ότι θα επιβαρύνει τον ΟΑΕΕ, διότι οι οφειλές θα αφαιρεθούν από την σύνταξη. Περιμένουμε να δούμε πώς θα υλοποιηθεί. Αν παγώσουν πραγματικά οι παλιές οφειλές όπως είπε ο Πρωθυπουργός τότε, θα μετατεθούν στα συντάξιμα χρόνια και από τον Ιανουάριο του 2017 θα πληρώνονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές.
-Φτάνει αυτό για να ανακουφιστεί ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών;
Εμείς είχαμε και έχουμε πρόβλημα… Από τις 690.000 περίπου ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έκαναν, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο, οι μισοί ασφαλισμένοι να είναι ανενεργοί ασφαλισμένοι. Ετσι, σταδιακά ο ΟΑΕΕ αποδυναμώνεται οικονομικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τόσο για τις συντάξεις, όσο και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς, σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα, λέμε ότι για να μπορέσει να πάρει μπρος η οικονομία και η μικρομεσαία επιχείρηση, θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα, όπως ρευστότητα στην Αγορά, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και Τράπεζες πιο προσιτές στον μικρό ελεύθερο επαγγελματία. Διότι σήμερα οι πόρτες των Τραπεζών είναι κλειστές για μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειά ή επένδυση ώστε να προχωρήσουμε και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
-Μιλάτε για επένδυση αλλά χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα λόγω του φορολογικού οικονομικού περιβάλλοντος. Η Ομοσπονδία της Βέροιας έχει καταγράψει τέτοιες απώλειες;
Ναι, υπήρξε μια έρευνα που κάναμε πριν από καιρό που έδειξε ότι αρκετές επιχειρήσεις από την Ημαθία έφυγαν σε γειτονικές χώρες.
-Στο πλαίσιο της ΔΕΘ είχατε, ως τοπική Ομοσπονδία, συναντήσεις με παράγοντες του κλάδου σας για τα προβλήματα που σας αφορούν;
Στο περίπτερο της ΓΣΕΒΕΕ, συναντήσαμε τον κ. Τσακίρη , τον διοικητή του ΟΑΕΕ, που θα θητεύσει μέχρι το τέλος του 2016, διότι από το 2017 μπαίνουμε σε νέο Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης και του ζητήσαμε να ρθει να μας ενημερώσει για τα ασφαλιστικά θέματα που μας αφορούν σε μια ημερίδα που θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε στη Βέροια σε συνεργασία με τον τοπικό προϊστάμενο του ΟΑΕΕ κ. Θώμογλου. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για μας και θα το δρομολογήσουμε...
Σοφία Γκαγκούση