Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας για την εσπευσμένη συλλογή κάποιων ποσοτήτων ακτινιδίου (ποικιλία Soreli). Με καλλιεργητές να μιλούν για προσπάθεια ορισμένων να κερδοσκοπήσουν προσωρινά σε βάρος της συνολικής παραγωγής ακτινιδίων της χώρας.
Σύμφωνα με τη θέση όσων αντιδρούν με την απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας, αυτή την περίοδο στην αγορά θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο ακτινίδια Ν. Ζηλανδίας και Χιλής, γι’ αυτό και στις κεντρικές χονδρεμπορικές αγορές δε συναντά κανείς ελληνικά ακτινίδια. Αυτά δεν είναι ακόμη ώριμα για συγκομιδή και, κατά την άποψή τους, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στην έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης.
«Τα ακτινίδια Σορέλι, τα οποία αφορά η απόφαση, θα έπρεπε να αρχίσουν να συλλέγονται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και όχι στις 18 Αυγούστου», επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου «Κολιός ΑΒΕΕ» και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ Χρ. Κολιός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ώριμο φρούτο εγχώριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Ό,τι τυχόν βλέπει κανείς στην αγορά δεν έχει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Τόσο ο κ. Κολιός όσο και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όσοι στον βωμό του αθέμιτου κέρδους επιχειρούν να εξάγουν το φρούτο που δε διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ποιότητας, θα το δουν να γυρίζει μπούμεραγκ σε βάρος της εικόνας της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα τείνει να γίνει η τρίτη χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου, υπερκεράζοντας τη Χιλή.
Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης: Βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού η απόφαση
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας η απάντηση είναι ότι η πρόσφατη απόφασή της είναι σύμφωνη με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο ακτινίδιο με πάνω από 6,2 Brix, ανεξαρτήτως ποικιλίας, πρασινόσαρκης, κιτρινόσαρκης ή κοκκινόσαρκης, είναι κατάλληλο για κοπή, και η υπηρεσία ακολουθεί τον ευρωπαϊκό κανονισμό και όχι τις διαπιστώσεις οποιουδήποτε Πανεπιστημίου.