Μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπει ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, που έλαβε τη Δευτέρα τη θετική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας. Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι ένα όργανο της Περιφέρειας στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώσεις, φορείς, επιμελητήρια, η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και κρατικές υπηρεσίες με έδρα στην περιφέρεια. Στη συνέχεια ο σχεδιασμός θα τεθεί για γνωμοδότηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως επισήμανε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος της σύμπραξης των μελετητών Νίκος Σελλάς, προβλέπεται η τοποθέτηση κάδων για τέσσερα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο), αλλά και η τοποθέτηση καφέ κάδου για τα οικιακά βιοαποικοδομήσιμα απορρίμματα. Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων θα είναι πλέον η διαλογή στην πηγή, θα υπάρξουν εσωτερικοί κάδοι κουζίνας, εξωτερικοί κάδοι συλλογής, βιοσδιασπώμενες σακούλες και οχήματα συλλογής. Ωστόσο θα είναι στην ευθύνη του δήμου να αποφασίσει τον τρόπο συλλογής, είτε με το γνωστό σύστημα των κάδων, είτε πόρτα πόρτα.
Τα τέσσερα ρεύματα θα οδηγούνται στην ανακύκλωση ενώ θα δημιουργηθούν πράσινα σημεία, ένα ανά δήμο, όπου θα κατευθύνονται απορρίμματα, για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης- για παράδειγμα λαμπτήρες, θερμόμετρα, συσκευασίες φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι θα σχεδιάσουν τα πράσινα σημεία τους.
Σε ο,τι αφορά τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) εκεί θα καταλήγει ό,τι απομένει μετά τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή το περιεχόμενο των γνωστών και μέχρι σήμερα πράσινων κάδων καθώς και τα υπολείμματα από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση σχετικών έργων από το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών απέναντι στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε τα υπολείμματά της να είναι μηδαμινά, διευκρίνισε ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του νέου σχεδιασμού είναι το 2020 και τόνισε ότι έχουν δοθεί ήδη θετικές γνωμοδοτήσεις από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.