Σε αναμόρφωση του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας, προχωράει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια. Μεταξύ των Επιμελητηρίων που καταργούνται είναι και αυτό της Ημαθίας το οποίο συγχωνεύεται με τα Επιμελητήρια Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής που μετατρέπονται σε Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα δομή τα επιμελητήρια θα καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτικών ή μη) έναντι των επιχειρήσεων μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας.
Επίσης αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της ομογενοποίησης δράσεων, όπως π.χ. εξωστρέφειας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεων στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων των επιμελητηρίων στη λήψη αποφάσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ν. Ουσουλτζόγλου “Λάθος σχεδιασμός”
Αντίθετος με κάθε συγχώνευση δηλώνει στον «Λαό» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου. «Είναι λάθος ο σχεδιασμός και κάποια στιγμή θα πρέπει στα Υπουργεία να ακούσουν και τις απόψεις των Επιμελητηρίων. Και εν πάση περιπτώσει, όσον αφορά τις συγχωνεύσεις, τι σχέση μπορεί να έχει το Επιμελητήριο Ημαθίας π.χ. με τη Χαλκιδική… Δε συμφωνούμε καθόλου με τον σχεδιασμό… Και τελικά ας μας εξηγήσουν για ποιο λόγο το κάνουν. Θα συμφωνούσα, στην περίπτωση που ένα επιμελητήριο είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να επιβιώσει με τους πόρους του. Όμως, εμείς αλλά και οι περισσότεροι, είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι και δεν παίρνουμε καμία ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά. Το Επιμελητήριο Ημαθίας μάλιστα, έχει μία περιουσία και μία σωστή διαχείριση και δε βρίσκω το λόγο κατάργησής του» τόνισε ο κ. Ουσουλτζόγλου εκφράζοντας και την αίσθηση ότι οι λόγοι μπορεί να είναι πολιτικοί.
Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου ο οποίος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα Επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες.
Συνεπώς, τα επιμελητήρια από 59 περιορίζονται μόλις στα 18. Ειδικότερα από ένα επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Δύο επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία επιμελητήρια η περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά).
Το νέο σύστημα θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, αφού στις επικείμενες αρχαιρεσίες θα εκλεγούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία θα αναλάβουν τη διαδικασία συνένωσης - κατάργησης των επιμελητηρίων. Η οργανική δομή του κάθε περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας. Στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.
Αλλαγές και στο εκλογικό σύστημα
Από ότι φαίνεται οι επικείμενες εκλογές θα είναι και οι τελευταίες, που θα γίνουν για τα Επιμελητήρια σε επίπεδο νομών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», με το σχέδιο νόμου του υπουργείου θα επέλθουν και σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των επιμελητηρίων. Π.χ. εξετάζεται η παροχή δυνατότητας στα μέλη των επιμελητηρίων να ψηφίζουν και εκπροσώπους άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων - τμημάτων στα οποία υπάγονται. Δηλαδή, ένα μέλος επιμελητηρίου που υπάγεται στο τμήμα μεταποίησης θα μπορεί να ψηφίζει κάποιον που υπάγεται στο τμήμα εμπορίου και το αντίστροφο.
Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται και σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με βασική αυτή της διεύρυνσης της διοικητικής επιτροπής από τα εννέα μέλη που είναι σήμερα, στα 31. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ θα εκλέγεται από τη διοικητική επιτροπή. Μέλη της διοικητικής επιτροπής θα είναι οι 18 πρόεδροι των επιμελητηρίων και άλλα 14 μέλη που θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση της ΚΕΕ. Με βάση τον σχεδιασμό, η γενική συνέλευση της ΚΕΕ θα απαρτίζεται από τους προέδρους των επιμελητηρίων και περιφερειακά συμβούλια. Διευκρινίζεται ότι η κάθε περιφέρεια θα διαθέτει και το αντίστοιχο επιμελητηριακό συμβούλιο.
Με δεδομένο ότι η εγγραφή στα επιμελητήρια είναι πλέον προαιρετική, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ και πληρώνουν την υποχρεωτική ετήσια εισφορά τους.