"Ο Λεωνίδας Καβάκος στέκεται μέρα μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος και παίζει το πασίγνωστο 24ο καπρίτσιο του Νίκολο Παγκανίνι. Γύρω του αμάξια, λεωφορεία, θόρυβος πολύς. Αυτός αγέρωχος συνεχίζει να παίζει. Εσύ από μια απόσταση 50 μέτρων στήνεις αυτί να τον ακούσεις. Μάταιο. Βγάζεις όμως το κινητό σου και τον μαγνητοφωνείς. Πηγαίνεις μετά σε έναν φίλο σου τεχνικό και του λες να κάνει προσπάθεια με τα όργανα που διαθέτει να σου βγάλει τον γλυκό ήχο του βιολιού του βιρτουόζου μας. Θα καταφέρει αυτός, αναλύοντας όλες τις συχνότητες, να μπορέσει να απομονώσει τις συχνότητες του βιολιού;"...
Κάπως έτσι περιγράφει ο αστρονόμος Χαρίτων Τομπουλίδης αυτό που έκαναν οι επιστήμονες για να μπορέσουν να ακούσουν τα βαρυτικά κύματα. Στον τεράστιο θόρυβο του υποβάθρου του σύμπαντος, να ανακαλύψουν τον «ήχο» αυτό που έβγαζαν δύο αστέρες νετρονίων που χόρευαν ξέφρενο ταγκό! Αυτό που παρουσίασε τόσο γλαφυρά, ένας από τους παρατηρητές τους, ο Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης του ΜΙΤ, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας, την περασμένη Παρασκευή.
Ο φίλος Χάρης χαρακτηρίζει μαγική και συγχρόνως πολύ όμορφη αυτή τη βραδιά για την ανακάλυψη του «αοράτου». Ή, για την ακρίβεια, την επαλήθευση των θεωριών του μεγάλου επιστήμονα του περασμένου αιώνα, του Άλμπερτ Αϊνστάιν, έναν αιώνα μετά την πρόβλεψή του!