Στα σχέδια και στους στόχους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος, τονίζοντας ότι «του χρόνου θα είμαστε καλύτερα και στη συνέχεια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα περάσει και στην κερδοφορία». «Ακολουθώντας τις επιταγές της κυβέρνησης, εφαρμόζουμε με ακρίβεια και συνέπεια το σχέδιο της πιστώτριας τράπεζας για τη διάσωση και ανάπτυξη της εταιρείας και ελπίζω ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτερα και στη συνέχεια η ΕΒΖ θα περάσει και στην κερδοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρώσσιος. Αφού επανέλαβε ότι το 2017 αναμένεται να σπαρθούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τεύτλα, έναντι των 57.000 στρεμμάτων φέτος, λόγω και της αύξησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα 70 ευρώ/στρέμμα, έναντι των 52 ευρώ/στρέμμα που είναι σήμερα.
Ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, ενώ φέτος θα προσληφθεί, μέσω ΑΣΕΠ, εποχικό προσωπικό 800 ατόμων, το 2017 συνεπεία της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, της επέκτασης των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, αλλά και της επαναλειτουργίας του εργοστασίου στις Σέρρες, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 1500. «Και δεν μιλάμε για ένα αισιόδοξο νούμερο, αλλά για ρεαλιστικό», επισήμανε.
Φέτος, όπως υπενθύμισε ο κ. Ρώσσιος, η έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα, αναμένεται στις 5 και 20 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Φρουκτόζη, νωπή πούλπα και …υπολείμματα από ασβεστόλιθο
Την παραγωγή φρουκτόζης και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων που σήμερα «πληρώνονται εργολάβοι για να τα πετάνε», είναι αποφασισμένη να παράξει και να αξιοποιήσει η διοίκηση της ΕΒΖ.
«Θα προχωρήσουμε σε αξιοποίηση όλων των υποπροϊόντων. Παράγεται μεγάλη και αξιόλογης ποιότητας, βάσει των σχετικών αναλύσεων, ποσότητας φιλοχώματος, υγρή πούλπα και υπολείμματα από ασβεστόλιθο, που σήμερα τα πετάμε» υπογράμμισε ο κ. Ρώσσιος και πρόσθεσε: «ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με εταιρείες που κάνουν πίσσα».
Σημείωσε ακόμη ότι «η χώρα μας είναι ιδανική για την παραγωγή φρουκτόζης γιατί έχουμε μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού που δεν αξιοποιείται και επίσης είμαστε από τις ελάχιστες στον κόσμο, που δεν έχουμε γενετικά τροποποιημένα, άρα δηλαδή, η φρουκτόζη που θα παραχθεί θα είναι υψηλής ποιότητας και υψηλής εμπορικής αξίας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρώσσιος, στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην πρόθεση της διοίκηση της ΕΒΖ να αξιοποιήσει τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του αρμόδιου υπουργείου, «για να πετύχουμε -εκτός των άλλων- και σε ενεργειακή αναβάθμιση των εργοστασίων της ΕΒΖ, που συνάδει και σε οικονομικό όφελος».