Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ημαθίας επισκέφτηκε την Πέμπτη κλιμάκιο της Ν.Ε. Ημαθίας του Σύριζα, μαζί με τους βουλευτές Χρήστο Αντωνίου και Γιώργο Ουρσουζίδη. Εκεί συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Παναγιώτα Ρακήμπεη και υπαλλήλους του τμήματος. Κατά τη συζήτηση -που σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας και κατανόησης- ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και στον τρόπο αντιμετώπισής τους, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία κατά την εκπλήρωση του έργου της.
Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά για τα παρακάτω ζητήματα:
Τάφρος 66. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίασαν στοιχεία ελέγχου του βαθμού ρύπανσης της τάφρου, των πηγών ρύπανσης και της συχνότητας των ελέγχων. Διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός, ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πλήρους λειτουργίας των μονάδων τυποποίησης οπωροκηπευτικών, η κατάσταση του νερού της τάφρου είναι ικανοποιητική και δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα ευτροφισμού και δυσοσμίας, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών στο παρελθόν. Δηλώθηκε δε, ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρωθεί η φετινή καμπάνια χωρίς σημαντικά προβλήματα ρύπανσης της τάφρου.
Στερεά απόβλητα βιομηχανιών. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσαν πως κάθε βιομηχανία οφείλει να προσκομίζει παραστατικά διάθεσης σε πιστοποιημένο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ωστόσο αναγνώρισαν ότι υπάρχουν διάσπαρτοι ανεξέλεγκτοι χώροι διάθεσης στερεών αποβλήτων, που όταν εντοπίζονται επιβάλλονται βαριά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των χώρων και των χρηστών, ενώ άμεσα αποκαθίστανται με δαπάνη των παραβατών.
Στερεά αστικά απόβλητα. Οι τρεις δήμοι του νομού, Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας, μεταφέρουν μέσω σταθμών μεταφόρτωσης τα στερεά απόβλητα σε ΧΥΤΑ, της Κοζάνης, Γιαννιτσών και Πέλλας αντιστοίχως, με σχετικά χαμηλό κόστος μεταφοράς και διάθεσης. Η διαλογή των ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων επιβάλλεται να επεκταθεί, εξαντλώντας κάθε περιθώριο, αφού είναι περιβαλλοντικά ορθό να διατίθενται στους ΧΥΤΑ, όσο το δυνατόν λιγότερες ποσότητες απορριμμάτων.
Τέλος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αναφέρθηκαν σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υπηρεσία στην άσκηση του έργου της, που αφορούν σε γραφειοκρατία και περιορισμένους πόρους, όμως παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν αρτιότερα. Δηλώθηκε δε, πως πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους μέσα για τις μετακινήσεις τους.