Πολύ κάτω από τα όρια βρίσκονται σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις οι δείκτες ρύπανσης της Τάφρου 66 στην Ημαθία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας Γιώργο Μιχαλιά.
Ο ‘Λαός’ απευθύνθηκε στον κ. Μιχαλιά με αφορμή δημοσιεύματα του Greenagenda.gr, σύμφωνα με τα οποία εμφανίστηκαν προβλήματα ρύπανσης στην Τάφρο το προηγούμενο διάστημα. “Πάνω από τη γέφυρα του Πολυπλατάνου διακρίνει κανείς με ιδιαίτερη ευκολία το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το νερό που κυλά στην Τάφρο 66 είναι μαύρο, ενώ το νερό της Αράπιτσας που χύνεται μέσα στη τάφρο είναι διαυγές, υποδεικνύοντας, έτσι, μόνον δια γυμνού οφθαλμού, το μέγεθος της καταστροφής” ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας λόγο και για ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων οργανικών υπολειμμάτων το τελευταίο διάστημα, τόσο σε περιοχές της Ημαθίας όσο και της Πέλλας. Νέοι από τον Πολυπλάτανο, μάλιστα, ζητούν να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο άλλες πηγές από τον πρώην δήμο Ειρηνούπολης αναφέρουν πως ούτε πρόβλημα έντονης οσμής υπάρχει τα τελευταία χρόνια ούτε νεκρά ψάρια στην τάφρο όπως παλαιότερα.
Γ. Μιχαλιάς: Πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια τα δείγματα
Στους συνεχείς ελέγχους της υπηρεσίας (περισσότερους από 50 ανά περίοδο στους τρεις μήνες λειτουργίας των μονάδων μεταποίησης) εστίασε μιλώντας στον ‘Λαό’ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας Γιώργος Μιχαλιάς.
“Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην Τάφρο 66 στα όρια της Ημαθίας είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι μετρήσεις από την υπηρεσία μας είναι πολύ τακτικές, με τα όρια των δειγμάτων να είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα (120 COD). Παράλληλα κάνουμε κάθε χρόνο ενημέρωση σε όλες τις μεταποιητικές μονάδες (κυρίως τα κονσερβάδικα), που σημειωτέον όλες έχουν άδεια λειτουργίας και στον βιολογικό τους καθαρισμό, οι οποίοι επίσης ελέγχονται” σημειώνει ο κ. Μιχαλιάς. Τονίζει επίσης ότι “σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκαν και πρόστιμα, που δεν ήταν υψηλά γιατί ήταν χαμηλού φορτίου και τα ποσοστά της ρύπανσης”.
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι παρόλα αυτά, η κατάσταση στην Τάφρο δεν μπορεί να εκτιμηθεί γενικότερα ως φυσιολογική, όπως είναι το χειμώνα, και αυτό φαίνεται τόσο από το σκούρο χρώμα του νερού, που ποσοτικά έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστο, αλλά και από την οσμή σε κάποια σημεία της Τάφρου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.