Μπορεί τα περισσότερα από τα παιδιά που τα τελευταία χρόνια δίνουν πανελλήνιες να επιλέγουν τις σχολές προτίμησής τους όχι πάντα με βάση τα όνειρά τους, αλλά και με βάση τα οικονομικά της οικογένειας, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί είναι εκείνοι οι νεοφώτιστοι φοιτητές που καλούνται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία και να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, πολλαπλασιάζοντας τουλάχιστον στην αρχή τα έξοδα.
Με τις φοιτητικές εστίες να είναι είδος προς εξαφάνιση η μοναδική κρατική βοήθεια που έχει απομείνει στις δοκιμαζόμενες οικογένειες, που τελικά αποφασίζουν να στείλουν το παιδί τους σε άλλη πόλη και να μην σκεφτούν την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, είναι το φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα. Αν και μικρό και με άγνωστες ημερομηνίες καταβολής μπορεί να αποτελέσει μια ανάσα στα δύσκολα και πολλά έξοδα. Η αίτηση για τα 1.000 ευρώ του φοιτητικού επιδόματος μπορεί να γίνει μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.
Δικαιούχοι είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και όλοι οι υπήκοοι κρατών – μελών της ΕΕ που σπουδάζουν στη χώρα μας. Ο φοιτητής πρέπει να ενοικιάζει σπίτι – λόγω σπουδών – σε άλλη πόλη από εκείνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία του και πάντοτε εντός του νομού στον οποίο βρίσκεται η πανεπιστημιακή του Σχολή. Στην πόλη όπου ο φοιτητής σπουδάζει οι γονείς του ή ο ίδιος δεν πρέπει να έχουν κυριότητα ή επικαρπία σε άλλο σπίτι.
Φοιτητές – δικαιούχοι του επιδόματος είναι εκείνοι που το οικογενειακό εισόδημα του οικονομικού έτους 2015, δεν ξεπέρασε τις 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο πέραν του ενός.
Ο σπουδαστής ΔΕΝ δικαιούται επίδομα εάν το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων των ιδιόκτητων κατοικιών της οικογένειάς του ξεπερνούν τα 200 τμ και βρίσκονται σε πόλη. Από αυτό εξαιρούνται κατοικίες που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα που αριθμεί λιγότερους από 3.000 κατοίκους.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο κάθε φοιτητής είναι τα εξής:
Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση δικαιούχου (χορηγείται από το γραφείο της Σπουδαστικής Μέριμνας)
Δικαιούχος του επιδόματος είναι ο πατέρας, τον οποίο ο φοιτητής βαρύνει φορολογικά
Σε περίπτωση που υπάρχει διάσταση ή διαζευκτήριο, δικαιούχος είναι ο γονέας που δηλώνει φορολογικά τον φοιτητή σαν προστατευμένο μέλος.
Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
•είναι από την Κύπρο
•οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού