Επίκαιρα θέματα - Όλοι τους λέγαν αλήθεια

Επίκαιρα θέματα - Όλοι τους λέγαν αλήθεια

Παλιός μου γνώριμος ο Θρασύβουλος, άρτι επαναπατρισθείς, δεν σταματούσε να λέει και να ξαναλέει πόσο εύστοχη και σοφή αποδείχθηκε η απόφασή του να εγκαταλείψει το πολυπληθές Τορόντο και να επιστρέψει στην πατριδούλα του μια για πάντα.

Ξαφνιάστηκα με τις τοποθετήσεις του αυτές και τον ερώτησα πώς γίνεται και δεν νοσταλγεί τους δρόμους και τις πλατείες της καναδικής μεγαλούπολης, όπου παρέμεινε δεκαετίες. Εκεί δηλαδή που έζησε, καζάντισε, χάρηκε, λυπήθηκε, διασκέδασε με φίλους και συναδέλφους. Εκεί που υπήρξε δεύτερη πατρίδα του και μάλιστα στην πιο παραγωγική του ηλικία.

Η απάντησή του, κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτη , έκρυβε μέσα της ένα είδος ανακολουθίας.

«Τι να νοσταλγήσω από τους δρόμους και τις πλατείες του Τορόντο;;; Από την απεραντοσύνη των πάρκων και των πεζοδρομίων του;;; Εκεί όπου κάνεις χρόνο να συναντήσεις κάποιον που θα σου πει μια καλημέρα, που θα ρωτήσει για τα παιδιά σου, για τη δουλειά τους και τα σχολεία τους, για την υγεία της γυναίκας και τη δική σου. Να σταυρώσεις τελοσπάντων δυο κουβέντες, να θυμηθείς μια παλιά συνάντηση και να συμφωνήσετε για μια μελλοντική αντάμωση. Αν ήξερες όλα τούτα! Ακόμη και το τυπικό αποχαιρετιστήριο «τα λέμε».

Τον αποπήρα. Του θύμισα τους απόδημους (σαν και του λόγου του) που φύγαν από τον τόπο τους ρίχνοντας μαύρη πέτρα και αγνοούν λίγο μετά όλα τα καλά της νέας τους πατρίδας. Ρίχνουν μαύρο δάκρυ για τον «καταραμένο» μέχρι χθες τόπο τους που τους ανάγκασε να εκπατρισθούν και τον οποίο στην πραγματικότητα εγκατέλειψαν μετά βαΐων και κλάδων: 

«Μιλάς για πεζόδρομους ατέλειωτους. Νοσταλγείς τα σπασμένα πλακάκια, τις λακκούβες της γειτονιάς σου. Απαξιώνεις τις πλατείες του Τορόντο και ξεχνάς πως η δική σου «νοσταλγική» Βέροια δεν έχει καν πλατεία. Εκτός πια και αν ονομάζεις πλατεία τα εναπομείναντα κατασκευάσματα της πλατείας Ρακτιβάν, με τις απαίσιες πισίνες που δεν αξιώθηκαν μιας στάλας νερού παρά μόνο βρίθουν πληθώρας λίθων και σκουπιδιών. Της πλατείας που υποτίθεται πως θα αποκατασταθεί «λίαν συντόμως» με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που μας έταξε ο δήμαρχος αλλά του λείπουν κάτι ψιλά για την προκήρυξή του.»

Με κοίταξε με βλέμμα που περιείχε λίγο οίκτο και περισσότερο αγανάκτηση: «Πρέπει να χάσετε αυτά που έχετε για να καταλάβετε την αξία τους».

Ήταν η δική μου σειρά τώρα για να αγανακτήσω: «Ακόμη και άλλα να χάσουμε; Τα τόσα που ήταν δικά μας και μας τα πήραν δεν είναι αρκετά;;; και όσα θα μας πάρουν αύριο απ’ την κουτσουρεμένη σύνταξη;;; αυτήν που ετοιμάζονται πάλι να μας κόψουν…» 

«Να σας κόψουν θέλεις να πεις…» 

Σωστά το διόρθωσε τη δική μας σύνταξη κόβουν όχι τη δική του. Η δική του σε δολάρια Καναδά, ζει και αυγατίζει και η δυστυχία του διπλανού, αυτού που τρέφει την αρρωστημένη του νοσταλγία, διόλου δεν τον εγγίζει. 

«Πες μου καναδόπληκτε συμπατριώτη, σε ακουμπάει η δυστυχία του γείτονά σου;» 

Η απάντηση έφτασε καθυστερημένη, διόλου όμως πειστική.

«Με ακουμπά φυσικά! Τις προάλλες ένας φίλος μου ζήτησε κάτι δανεικά. Να ήξερες πόσο πόνεσα!!!»

«Για ποιον πόνεσες Θρασύβουλε;;; Για τον γείτονά σου που αναγκάστηκε να τσαλαπατήσει την αξιοπρέπειά του ζητώντας σου δανεικά; Ή για εσένα που ήξερες πως το δάνειο αυτό δεν θα μπορέσει να σου το  επιστρέψει ποτέ;;; Ούτε γι’ αυτόν, ούτε για εσένα Θρασύβουλε να πονέσεις αν είσαι πατριώτης, για την πατρίδα σου να πονέσεις. Για το Έθνος σου. Για το δυστυχισμένο σου Έθνος. Γι’ αυτό να πονέσεις.»

Ήρθε η σειρά του Θρασύβουλου να αγριέψει: «Γιατί; Γιατί σώνει και καλά πρέπει να πονέσω για το Έθνος μου;;; Πόνεσε αυτό ποτέ για εμένα;;;»

 

Ορέστης Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του...

 Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,...

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και...

Και ασφαλιστική ικανότητα στο ψηφιακό πορτοφόλι για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ

Και ασφαλιστική ικανότητα στο ψηφιακό πορτοφόλι για...

 Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη (04/7/2024) στην εφαρμογή...

Απινιδωτής στο Σέλι από δωρεά της Έφης Τζήμα

Απινιδωτής στο Σέλι από δωρεά της Έφης Τζήμα

Έναν αυτόματο υπερσύγχρονο φορητό απινιδωτή απέκτησε...

Τι υπέροχο μέρος το Κουλιέντσικοφ, παρέα με το ΣΑΝΙΔΙ του ΔΗΠΕΘΕ

Τι υπέροχο μέρος το Κουλιέντσικοφ, παρέα με το ΣΑΝΙΔΙ...

«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον, ένα διαχρονικά…αήττητο...

Που πάμε; Γεννήσεις – θάνατοι 0 – 1

Που πάμε; Γεννήσεις – θάνατοι 0 – 1

Ούτε καν ίσα βάρκα ίσα νερά, μεταξύ γεννήσεων και...

ΠΑΣΟΚ: Επτά οι υποψήφιοι πρόεδροι μέχρι χθες…

ΠΑΣΟΚ: Επτά οι υποψήφιοι πρόεδροι μέχρι χθες…

Δύο ακόμα υποψηφιότητες έσκασαν χθες για την προεδρία...

Πλατφόρμα ενημέρωσης επιχειρήσεων για διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία

Πλατφόρμα ενημέρωσης επιχειρήσεων για διαθέσιμα...

Τη νέα πλατφόρμα, που απευθύνεται σε όλες τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...