Διαδικασία καύσης των βοοειδών λόγω της οζώδους δερματίτιδας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η Π.Ε. Ημαθίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Κυψέλης του δήμου Αλεξάνδρειας, που δεν πείστηκαν από την επιχειρηματολογία της διοίκησης ότι η ταφή των ζώων είναι απολύτως ακίνδυνη. Η διαδικασία της καύσης γίνεται στον κλίβανο των πρώην βιομηχανικών σφαγείων Βέροιας.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Σφήνιτσας άσκησε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων διακοπής της διαδικασίας υγειονομικής ταφής των βοοειδών που θα θανατωθούν, λόγω της οζώδους δερματίτιδας, σε δημόσιο χώρο σε περιοχή της τοπικής κοινότητας Κυψέλης του δήμου Αλεξάνδρειας.
Η διαδικασία συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας , την Τρίτη 9 Αυγούστου.
Το δικαστήριο αφού άκουσε τις απόψεις των δυο μερών απέρριψε την προσωρινή διαταγή που ζητήθηκε, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα για την Π.Ε Ημαθίας.
Την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές ο Αντιεισαγγελέας Βέροιας στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 11 Αυγούστου με όλους εμπλεκομένους στο ζήτημα της ταφής βοοειδών με οζώδη δερματίτιδα στην Κυψέλη. Στην Εισαγγελία Βέροιας εμφανίστηκαν η πρόεδρος της Τ.Κ. Κυψέλης κ. Βεσυροπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Σαρακατσιάνος, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Τουλίκας κ.ά.
Είχαν προηγηθεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κυψέλης, που δεν άφησαν τα συνεργεία της Π.Ε. Ημαθίας να προβούν στη διαδικασία ταφής των βοοειδών στον επιλεγμένο χώρο.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τα βοοειδή και οδηγεί στο θάνατό τους και μεταδίδεται από άρρωστα ζώα σε υγιή κυρίως μέσω των κουνουπιών αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε σε άλλα είδη ζώων (χοίρους, πουλερικά πρόβατα κ.λ.π);
Υπήρξαν κρούσματα και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πλην της Πιερίας. Για την αντιμετώπισή της υπάρχει Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης (Υ.Α. 258933/5-8-2008 – ΦΕΚ Β’ 1662) σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χλμ., ζώνη επίβλεψης ακτίνας τουλάχιστο 20 χλμ., επιβάλλονται απολυμάνσεις χώρων, οχημάτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και άλλα.
Όλα τα ζώα της μολυσμένης εκτροφής θανατώνονται υποχρεωτικά για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου.
Επίσης, τα υγιή ζώα εμβολιάζονται για να σταματήσει η εξάπλωση.
Τα άρρωστα ζώα που θα θανατώνονταν θα έπρεπε είτε να οδηγηθούν σε κλίβανο για να αποτεφρωθούν, είτε να ταφούν με υγειονομική ταφή.