Λαμπρός εορτασμός με πολλαπλά μηνύματα  ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά

Λαμπρός εορτασμός με πολλαπλά μηνύματα ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά

 Tο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να διεκδικεί την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και μια συγγνώμη της Τουρκίας γι αυτήν, έστειλε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  από την Ι. Μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου παραβρέθηκε για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Στο λόγο του, από τα υψώματα του Βερμίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας του 15Αύγουστου στη Σουμελά, σ ένα χώρο που είναι συνδεδεμένος με τη μνήμη του Πόντου και τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Ο κ Παυλόπουλος καυτηρίασε την «παντελώς αυθαίρετη”, όπως είπε, απαγόρευση της τουρκικής κυβέρνησης νατελεστεί η πατριαρχική λειτουργία στην Τραπεζούντα. «Από εδώ λοιπόν από το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά θα ταξιδεύσει στην Τραπεζούντα από όπου προέρχεται, διότι καμία απαγόρευση απ όπου κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων» τόνισε.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμονα, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο,  Κασσανδρείας κ. Νικόδημο και τους Επισκοπους Θεουπόλεως Παντελεήμονα και τον εξ Ουκρανίας Επίσκοπο Λβοβ κ.Φιλάρετο,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και τον Μητροπολίτη, με τον Σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στο πρόσωπό του, όπως είπε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Τανιμανίδης. 

Ο κ Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η μεγάλη τιμή δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στον Θεσμό που εκπροσωπεί για όλο τον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Υψηλάντη και ακολούθησε τη λιτάνευση της Ιερής εικόνας της Σουμελιώτισσας.

Απάντηση της Τουρκίας

Στις δηλώσεις Παυλόπουλου απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζοντας τα εξής:«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημoκρατίας  ότι “ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου η απόγονος των θυτών Τουρκία αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων και ζητήσει ειλικρινή συγνώμη” συνιστούν δημαγωγία που απέχει από την καλή πρόθεση και την ευθύνη ενός κρατικού αξιωματούχου. 

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον Έλληνα αρμόδιο και στις πλευρές που επιχειρούν να διατηρήσουν στην επικαιρότητα τους ισχυρισμούς για τον Πόντο, οι οποίοι (ισχυρισμοί) δεν είναι από ιστορικής και νομικής απόψεως βάσιμοι, και δεν αντιμετωπίζουν καθόλου ψύχραιμα το ζήτημα όταν αυτό εισέρχεται στην πολιτική, τις απάνθρωπες , από την ίδρυση των χωρών τους (έως και σήμερα), πολιτικές αφομοίωσης απέναντι σε όλες τις μειονότητες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις, που υποδαυλίζουν το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος των φανατικών στοιχείων στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό, είναι αντίθετες στο πνεύμα των σχέσεων φιλίας και γειτονίας και δεν βοηθούν στην εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών».

Αντιδράσεις Γ. Τανιμανίδη

Με δήλωσή του χθες στο «Λαό», ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά κ. Γιώργος Τανιμανίδης σχολίασε την απάντηση της Τουρκίας: “Καλό είναι η γείτονα χώρα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και πραγματικά να ζητήσει συγνώμη. Σε μια εποχή που οι σχέσεις των κρατών και των λαών έχουν έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι ο ταραξίας της περιοχής. Δικαιολογείται έτσι με αυτή τη συμπεριφορά η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας. Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πιστεύουμε ακράδαντα ότι εκφράζει το σύνολο του Ελληνικού λαού”.

 

Αριστούχος μαθητής Δημ. Αμανατίδης:  «Όσο ζω  και αναπνέω θα αγωνίζομαι για το καλύτερο»

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου δόθηκε και φέτος από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά η καθιερωμένη υποτροφία σε αριστούχο μαθητή του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Φέτος ο πρώτος μαθητής του Λυκείου, με βαθμό 19,9 ήταν ο Δημήτρης Αμανατίδης, ένας μαθητής που η ζωή τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. «Η περίπτωση του Δημήτρη Αμανατίδη μας συγκινεί όλους» υπογράμμισε ο κ. Τανιμανίδης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε την τιμητική διάκριση στον αριστούχο, που συνοδευόταν από τον πατέρα του. Όταν δόθηκε ο λόγος στον μαθητή, ο Δημήτρης υποσχέθηκε ότι στην προσπάθεια όλων των μαθητών του Λυκείου να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των αδικοχαμένων συμμαθητών τους και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, ο ίδιος όσο θα ζει και θα αναπνέει, θα αγωνίζεται και θα προσπαθεί για το καλύτερο! Τέλος ευχαρίστησε το Ίδρυμα και τον πρόεδρό του καθώς και τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

Παρουσίες

Πολλές επίσημες παρουσίες και φέτος στην Παναγία Σουμελά. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την σύζυγό του, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και τον Πρόεδρο της Βουλής η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, παρέστησαν ο δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιαζίδης, από τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Απ. Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Ημαθίας Χρ Αντωνίου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Αρβανιτίδης, από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής κ. Λαζαρίδης, ο κ Κ. Γκιουλέκας, βουλευτές όμορων νομών, οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ με υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, ο διοικητής Γ’Σ.Σ.,πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ποντιακών σωματείων και φορέων κ.α.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ερώτηση Κυριάκου  Βελόπουλου και Βασίλη Κοτίδη για τις καταστροφές  σε σοδειά και φυτικό  κεφάλαιο στο Ν. Ημαθίας

Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου και Βασίλη Κοτίδη για τις...

Ερώτηση κατάθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος  της...

Δήμος Βέροιας: Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Δήμος Βέροιας: Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών...

Με την υπ’ αρ. 179/2024  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  του...

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Κλειδίου

Αεροψεκασμός αύριο σε ορυζώνες και υγροτοπικά...

Στα πλαίσια των απαραίτητων ενεργειών για την...

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του ανακαινισμένου Γραφείου- Αρχονταρίκι

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΤΕΙΑ: Ιερά Πανήγυρις και εγκαίνια του...

Γίνεται γνωστό στον ευσεβή λαό, πως εν όψει της εορτής...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου...

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Πέντε Νέοι Πτυχιούχοι του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Εστία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...